Space-pionier

NASA-pionier Katherine Johnson overleden: brein achter maanreizen

24 februari 2020 16:01 Aangepast: 24 februari 2020 18:25
Katherine Johnson (L) Beeld © EPA

De Amerikaanse Katherine Johnson, die achter de schermen een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse ruimtevaart, is op 101-jarige leeftijd overleden.

De wiskundige Katherine Johnson berekende de juiste momenten om te lanceren en de juiste routes naar bestemmingen. Zo bepaalde zij de baan van Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar de maan in 1969.

Astronauten als John Glenn wilden pas de ruimte ingaan wanneer Johnson de berekeningen van computers had gecontroleerd. Toen de vlucht van Apollo 13 in 1970 op een ramp dreigde uit te lopen, hielp zij de bemanning om veilig terug te keren naar de aarde. Ze legde ook de basis voor het spaceshuttleprogramma en dacht mee over reizen naar Mars. Dat was uitzonderlijk, omdat Johnson als donkere vrouw in het diepe zuiden van de Verenigde Staten veel vooroordelen moest overwinnen.

Johnson ontving de twee hoogste Amerikaanse onderscheidingen, de Presidential Medal of Freedom (2015) en de Congressional Gold Medal (2019). De film Hidden Figures uit 2016 gaat over Johnson en haar collega's. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vernoemde vorig jaar een belangrijk controlegebouw naar Johnson.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Deze technologieën danken we aan de ruimtevaart

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Buzz Aldrin doet onthullingen over maanreis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van