Ga naar de inhoud
Gevaarlijk

Google waarschuwt Huawei-klanten: installeer apps niet zelf

Beeld © Bright.nl

Google waarschuwt gebruikers van nieuwe Huawei-telefoons zonder de Play Store om niet zelf Google-apps te gaan installeren.

Google mag door de handelsoorlog tussen de VS en China geen zaken meer doen met Huawei. Daarom mogen nieuwe Huawei-telefoons niet met de Android-appwinkel Google Play Store geleverd worden. Google gaat nu dieper op die kwestie in, bij monde van hoofd juridische zaken van Android, Tristan Ostrowski, op het Android Help-forum.

Google waarschuwt gebruikers van Huawei-toestellen zonder de Play Store om apps als YouTube en Gmail niet zelf te installeren. "Zelf geïnstalleerde Google-apps zullen niet betrouwbaar werken omdat we die diensten niet toestaan op ongecertificeerde apparaten waarbij de veiligheid mogelijk in het gedrang is", aldus Google.

'Zolang het is toegestaan'

Apps in de Play Store worden door Google gecontroleerd op zowel veiligheid als compatibiliteit met apparaten. Ook krijgen gebruikers via de Play Store automatisch updates voor hun apps. Dat geldt niet voor handmatig geïnstalleerde apps.

"Onze focus is het beschermen van de veiligheid van Google-gebruikers op de miljoenen Huawei-apparaten wereldwijd. We blijven met Huawei samenwerken, in lijn met overheidseisen, om te voorzien in veiligheidsupdates en updates voor Google-apps op bestaande apparaten, en we doen dat zolang het is toegestaan", stelt Google.

Sinds 16 mei 2019 mag Google nieuwe Huawei-toestellen niet meer keuren. Apparaten die voor die datum verschenen, krijgen vooralsnog updates zoals gewoonlijk. Nieuwere Huawei-toestellen worden geleverd zonder de Play Store, Google-apps of standaard veiligheidsupdates. Ook heeft de Play Store een ingebouwde veiligheidscheck die apps controleert, die tevens ontbreekt op nieuwe Huawei-toestellen.

Eigen appwinkel 

Huawei heeft een eigen appwinkel, maar daarin ontbreken veel populaire apps. Zo zit het aanbod van Google er niet bij, en ook de apps van Facebook ontbreken. WhatsApp, Instagram en Facebook gelden als drie van de populairste apps. Volgens geruchten zou Huawei de handen ineenslaan met andere Chinese telefoonmakers voor een gezamenlijk appplatform voor ontwikkelaars. Die zouden dan makkelijk hun Android-app op Chinese toestellen kunnen uitbrengen.

De eerste Huawei-telefoon zonder Play Store, de Mate 30 Pro, is sinds vorige week vrijdag in beperkte oplage in Nederland verkrijgbaar.

Huawei kondigde deze week ook een nieuwe opvouwbare smartphone aan: de Mate Xs.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's