Tech

Extra controle voor Android-apps die gps-locatie gebruiker volgen

21 februari 2020 16:16
Beeld © Getty Images

Google gaat het veel moeilijker maken voor Android-apps om de locatie van de gebruiker te volgen terwijl de app niet actief gebruikt wordt.

Vanaf 3 augustus moeten alle nieuwe Android-apps speciale toestemming van Google hebben om de locatie van de gebruiker op te vragen, terwijl de app niet op het scherm openstaat maar in de achtergrond nog draait. Dat zegt Google in een blogbericht voor ontwikkelaars. Vanaf 3 november geldt die regel ook voor Android-apps die nu al in de Play Store staan.

Sinds Android 10 kunnen gebruikers al nauwkeuriger aangeven welke apps toegang mogen tot hun locatiedata. De mogelijkheden zijn: 'nooit', 'altijd' of 'alleen tijdens het gebruik van de app'. In Android 11 komt daar de mogelijkheid 'één keer' bij.

Data vaak niet nodig

"Gebruikers zeggen dat ze ook op oudere versies van Android meer bescherming willen, en meer transparantie over hoe apps deze locatiedata gebruiken", aldus Google. "Toen we beter keken naar het gebruik van de locatie in de achtergrond, zagen we dat veel van de apps die locatiedata opvroegen die eigenlijk helemaal niet nodig hadden."

Volgens Google kunnen veel apps dezelfde functionaliteit bieden als zij de locatie alleen opvragen op het moment dat de app geopend en in beeld is. Hoewel Android 10-gebruikers al meer controle hebben, heeft het gros van de Android-gebruikers de update naar Android 10 nog niet gekregen.

Bekijk ook: handige Android 10-functies

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore