Internet

KPN zet kopernetwerk in glasvezelgebieden begin 2023 uit

21 februari 2020 13:37

KPN zal vanaf begin 2023 zijn kopernetwerk uitschakelen in gebieden waar dan een glasvezelnetwerk beschikbaar is.

Het gaat om 2,4 miljoen Nederlandse adressen, meldt KPN vrijdag. Klanten die dan nog gebruikmaken van het kopernetwerk, kunnen door KPN op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. In sommige proefgebieden word het kopernetwerk al voor 2023 afgesloten.

Doel is om het volledige kopernetwerk uiteindelijk uit te faseren, om zo kosten te besparen en onderhoud makkelijker te maken. De provider legt ondertussen een steeds groter glasvezelnetwerk aan. Glasvezel is toekomstbestendiger dan het kopernetwerk en staat veel hogere internetsnelheden toe.

1 miljoen extra adressen

Momenteel worden in 70 gebieden glasvezelverbindingen aangelegd door KPN. Tussen nu en eind 2021 komen er zo'n 1 miljoen nieuwe adressen bij die toegang hebben tot het glasvezelnetwerk van KPN. "Om als samenleving de vruchten te kunnen plukken van de digitalisering hebben we glasvezel nodig", vertelt Babak Fouladi, chief technology & digital officer en lid van de raad van bestuur van KPN.

KPN kondigde vorig jaar al een versnelde uitrol van zijn glasvezelnetwerk aan. In maart start de provider met het aanbieden van 1 Gbps-snelheden over zijn netwerk. Op termijn moeten ook snelden van 10 Gbps mogelijk worden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van