Ga naar de inhoud
Tech

'Overname Fitbit door Google-moeder gevaar voor privacy'

De privacy van Europese burgers loopt gevaar als gadgetfabrikant Fitbit wordt overgenomen door Google-moederbedrijf Alphabet. Daarvoor waarschuwt de Europese privacywaakhond EDPB.

Google kondigde de overname in november aan. Het wil zo'n 2,1 miljard dollar betalen voor Fitbit. Daarmee wil het de strijd aangaan met Apple en Samsung op de markt voor fitnesstrackers en smartwatches.

Fitbit is een van de bekendste merken op het vlak van zogeheten wearables, die allerlei gegevens over je gezondheid bijhouden. Zo kunnen fitnessfanaten met de producten hun hartslag, het aantal gezette stappen of de hoeveelheid verbrande calorieën controleren.

Enorme berg gegevens

Alphabet zou daarmee een enorme berg gegevens over de gezondheid van mensen binnenhalen. Dat is zorgwekkend, aldus de European Data Protection Board. "Het mogelijke verdere combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa door een groot techbedrijf kan een groot risico voor de privacy en gegevensbescherming zijn", aldus de organisatie, waar ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onder valt.

Privacyvoorwaarden

De Europese toezichthouder vraagt Alphabet en Fitbit om goed na te denken over hun privacyvoorwaarden en om de risico's zo veel mogelijk te beperken, voordat ze toestemming van Brussel vragen voor de overname.

Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de gepland Fitbit-overname.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl