Virussen

Celstraf geëist tegen Nederlandse maker van malware

20 februari 2020 15:09 Aangepast: 20 februari 2020 15:39

Een 21-jarige student informatiekunde die malware heeft gemaakt en verkocht, zou 18 maanden gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag geëist tegen Marco van A. uit Utrecht.

De man zou drie programma's hebben gebouwd waarmee schadelijke software kan worden gemaakt. Die programma's heten Rubella, Cetan en Dryad.

Daarmee konden virussen worden verstopt in gewone programma's als Microsoft Excel en Word. Zo'n besmet bestand kan als bijlage naar mensen worden gemaild. Als de ontvanger de bijlage nietsvermoedend opent, kan de afzender de computer besmetten. 

Cyberbouwmarkt

Het OM omschrijft de handel van de verdachte als een cyberbouwmarkt: "Hij bood een digitale set inbrekerswerktuigen, een digitale koevoet aan voor elk gewenste woning of bedrijf. En dit inclusief een handleiding met eventuele aanpassingen als het niet gelijk zou lukken."

Het is niet bekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de programma's van de Utrechter en hoe groot de schade daarvan is.

Tienduizenden euro's

De verdachte heeft toegegeven dat hij de programma's verkocht via fora van hackers. Dat heeft hem enkele tienduizenden euro's opgeleverd. Hij gebruikte op die sites schuilnamen als Marcova99, Lazdiq, Rubella, Kisame en Tsukiri.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Utrechter aangehouden voor verkopen malware

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Malware treft 23 Limburgse middelbare scholen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van