Ga naar de inhoud
Verbindingen slecht

Grote zorgen rond communicatienetwerk politie: 'Er kunnen doden vallen'

De 112-meldkamer

Het vernieuwde communicatiesysteem C2000 van de politie faalt, en het is een kwestie van tijd voor er doden of gewonden vallen. Dat zegt de politievakbond ACP. "De verbinding is slecht. Daardoor kunnen agenten de meldkamer niet horen, en andersom."

Het nieuwe communicatienetwerk wordt sinds eind januari gebruikt, maar er zijn nu al verschillende voorbeelden van momenten waarop het zomaar helemaal mis had kunnen gaan. Het gebeurde bijvoorbeeld al eens dat door een verdachte werd gedreigd met een mes en dat agenten bij de meldkamer niet konden vragen om ondersteuning.

Zelf 112 bellen

Maar het kan nog erger. Een paar agenten moesten zelf 112 bellen toen zij in een dreigende situatie terechtkwamen, omdat het systeem niet functioneerde. "Deze situatie is gevaarlijk voor politiemensen, maar ook voor de burger", zegt Maarten Brink van de ACP.

Agenten
Lees ook:
Agenten bezorgd over haperende portofoons in vernieuwd communicatiesysteem

Als een agent wordt geconfronteerd met geweld en de noodoproep komt niet, dan gaat het verkeerd, zegt Brink. "Mensenlevens zijn in gevaar. Het maakt mij niet uit hoe, als het maar opgelost wordt."

Honderden meldingen

Al honderden meldingen kwamen binnen bij de ACP van agenten die problemen hadden, zegt Brink. "En ik hoorde dat er technici zijn die zeggen dat dit systeem op deze manier absoluut niet uitgerold had mogen worden. Zo kan het echt niet langer."

Wat is C2000?

C2000 is het communicatiesysteem voor de hulpdiensten. Politie, brandweer, ambulancediensten, onderdelen van het ministerie van Defensie en daaraan gekoppelde organisaties gebruiken het digitale systeem voor hun mobiele communicatie.

Het vernieuwde systeem werd in de nacht van 27 op 28 januari in één keer uitgerold. Een unieke operatie, noemde minister Ferd Grapperhaus het. In die nachten werden er ongeveer 600 zendmasten 'omgezet'. Op die zendmasten draaien 90.000 portofoons en mobilofoons. De totale kosten: 175 miljoen euro.

Begin februari, net na de implementatie, werd er ook al geklaagd over het systeem. Toen was de reactie dat er hard werd gewerkt aan technische aanpassingen en updates. 

'Plakband-oplossingen'

Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wordt momenteel gewerkt met 'plakband-oplossingen om het carnaval door te komen'. Agenten mogen op plekken waar het misgaat niet meer alleen op pad en soms worden ze helemaal van straat gehaald. Het is volgens Kuiken een 'soepzooitje'. "Het hoeft maar één keer goed mis te gaan, en dan staat iedereen op zijn achterste poten."

Grapperhaus: 'Problemen niet ontkennen'

Minister Grapperhaus begrijpt de ergernis. Hij spreekt van aanloopproblemen: "Er is van tevoren ook gezegd dat er zo hier en daar problemen kunnen zijn met sommige portofoons."

Veruit het grootste deel van het systeem is in orde, stelt de minister. "Er zijn problemen, dat ga ik ook niet ontkennen en die moeten we ook zo snel mogelijk verhelpen." De minister is bereid nog eens met de vakbonden te overleggen om te kijken waar de zwaartepunten zitten van de problemen.