Tech

Coolblue bereidt zich voor op komst Amazon: opent meer winkels

20 februari 2020 15:20 Aangepast: 21 februari 2020 15:24
Beeld © ANP

Coolblue lijkt zich goed voor te bereiden op stevige concurrentie van de Amerikaanse webwinkel Amazon. Het Nederlandse bedrijf opent dit jaar meer eigen winkels. Ook worden er ruim 1000 installateurs aangenomen die de door klanten bestelde producten thuis gaan installeren.

Volgens topman Pieter Zwart zijn de eigen winkels en andere diensten erg belangrijk voor Coolblue, omdat het bedrijf zich daarmee kan onderscheiden van concurrenten als Bol.com en Amazon.

Hij gelooft dat eigen winkels voor sommige producten een goede aanvulling vormen op de webshop. "Voor een nieuwe droger hoeven mensen niet per se naar de winkel, maar de beeldkwaliteit van een nieuwe televisie wil je toch graag even in het echt zien voor je hem bestelt."

Coolblue vreest de komst van Amazon naar Nederland niet, benadrukt een woordvoerder van het bedrijf. "We zijn niet bang voor Amazon. We willen ons gewoon graag onderscheiden van de concurrentie. Dat doen we al jaren", zegt ze.   

Magere winst

Coolblue maakte vandaag de jaarcijfers bekend. De omzet steeg in 2019 met 130 miljoen tot 1,48 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam toe tot 34,5 miljoen euro. De marges zijn wel klein. Onder de streep bleef slechts 15,2 miljoen euro over, al is dat al een kwart meer dan de nettowinst over 2018.

De groei komt met name uit Nederland (1,13 miljard), de rest (3,7 miljoen) uit België. Onduidelijk is waarom de webwinkel bij onze zuiderburen minder populair is. Het bedrijf probeert meer klanten te trekken door de webshops ook Franstalig in te richten. "In 2019 groeide onze omzet in Wallonië met 22 procent," stelt het bedrijf. 

De webwinkel begint een grote werkgever te worden in Nederland. Het aantal medewerkers groeide van van ruim 3600 tot zo'n 4600. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coolblue opent meer winkels, webshop wil groeien in België

Momenteel heeft Coolblue XXL-winkels in Tilburg, Amsterdam en Den Haag. Er zijn ook filialen in steden als Haarlem en Utrecht. In België zit Coolblue in Gent, Antwerpen, Lochristi en Zaventem.

Zonnepanelen

In september startte Coolblue met de verkoop van zonnepanelen, dat trok 315 klanten. Die zonnepanelen kunnen nu alleen bezorgd en geïnstalleerd worden in Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn en Tilburg, maar dat moet uitgerold naar heel Nederland worden. Het bedrijf heeft dan wel nieuwe installateurs nodig.

Het aantal aankopen groeide, maar het blauwe Coolblue-busje staat minder vaak voor de deur. Dat komt doordat het bedrijf 321.000 pakketten door fietsers liet bezorgen.

Lekker Hollands op de fiets

In 2019 verdubbelde het aantal fietskoeriers al naar 120 en dat moet in 2020 weer verdubbelen, zegt topman Pieter Zwart. In alle steden met een Coolblue-winkel komt een fietskoerier. Ze hoeven zelf niet hard te trappen, maar besturen een elektrische bakfiets.

Het zou 120.000 kilogram CO2 schelen, verder wil het bedrijf meer elektrische busjes laten rijden. Het blauwe bedrijf probeert daarmee groener te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van