Tech

EC wil digitale inhaalslag: 'Europa investeert te weinig in 5G en AI'

19 februari 2020 16:35 Aangepast: 19 februari 2020 18:12
De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager is verantwoordelijk voor mededinging en digitale zaken. Beeld © EPA

De nieuwe Europese Commissie wil Europa de komende jaren klaarstomen voor 'een nieuwe digitale wereld'. Hiervoor wil het wetgeving en de concurrentiepositie van bedrijven gelijktrekken in alle lidstaten en moet de EU op het vlak van data, kunstmatige intelligentie (AI) en 5G minder afhankelijk worden van de VS en China. En dat kost geld.

Europa ligt ver achter op het gebied van technologische kennis en oplossingen, vindt de EU en moet daarom fors meer investeren in zijn eigen digitale infrastructuur en communicatienetwerken, zoals 5G. Alleen daar al kampt de EU met een gapend investeringsgat van jaarlijks 65 miljard euro.

Een reeks maatregelen moet ervoor zorgen dat Europa in de toekomst op techgebied zijn eigen keuzes kan blijven maken en dat het bedrijfsleven mee kan blijven concurreren. Dat schrijft de Commissie-Von der Leyen woensdag in de eerste schets van zijn digitale agenda, een van pijlers voor de komende jaren.

"We willen dat alle burgers, alle werknemers en alle bedrijven een eerlijke kans krijgen om de vruchten van digitalisering te plukken", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager die verantwoordelijk is voor digitalisering en mededinging.

'Data is levensader'

Hiervoor wil de Commissie een soort interne datamarkt op poten zetten. Daarbij moet data van bijvoorbeeld mobiliteit en satellieten breed beschikbaar worden voor mkb-bedrijven en startups. "Data is de levensader van economische ontwikkeling: het is de basis voor veel nieuwe producten en diensten", staat er in een van de plannen.

Naast data is ook kunstmatige intelligentie een speerpunt voor Europa. Het doel voor het komende decennium is om samen met het bedrijfsleven 20 miljard euro per jaar te investeren in de ontwikkeling van AI. Ter vergelijking: in 2016 ging het nog om 3,2 miljard euro, tegenover zo'n 12,1 miljard voor Noord-Amerika en 6,5 miljard in Azië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verdubbelt investeringen in kunstmatige intelligentie

Techbelasting

Een van de grote uitdagingen voor de komende jaren is het belasten van techbedrijven. Volgens de Commissie gaan momenteel slechts een handvol bedrijven aan de haal met het leeuwendeel van de winst die wordt gemaakt met data. "Deze winsten worden door verouderde regels van vennootschapsbelasting vaak niet belast waar ze worden gegenereerd."

Door zelf meer te investeren in dergelijke baanbrekende technologieën, wil Brussel de EU op termijn digitaal onafhankelijk maken. Dat is nodig omdat we nu zelfs op kritieke punten zoals infrastructuur en cybersecurity vooral technieken en platformen gebruiken die buiten Europa zijn gemaakt.

Debat over gezichtsherkenning

En juist daarin schuilt gevaar, stelt de Commissie. Toepassingen in sectoren zoals de gezondheidszorg en transport moeten voldoen aan de hoge Europese standaarden op het gebied van veiligheid, privacy en gelijkheid.

Ook wil het team-Von der Leyen een 'breed debat' op gang brengen over het gebruik van gezichtsherkenning. Eerder deze week had Vestager al stevige kritiek op het gebruik van gezichtsherkenning in de openbare ruimte, die volgens haar indruist tegen de Europese privacywet (AVG).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'EU overweegt verbod op gezichtsherkenning op straat'

Digitaal onderwijs

Verder behelst de digitale agenda nog legio plannen voor de gewenste digitale inhaalslag. Zo krijgen mkb-bedrijven die geen of weinig digitale oplossingen gebruiken, daarbij hulp uit Brussel. Nog belangrijker noemt de Commissie het creëren van een gelijk speelveld voor alle bedrijven, waarbij straks offline en online dezelfde concurrentieregels gelden in alle lidstaten.

Ook komt er dit voorjaar een actieplan voor het onderwijs. Op alle leerniveaus wil Brussel namelijk 'digitale geletterdheid en vaardigheden stimuleren'.

Vervuiling

Tot slot verwijst de digitale agenda op veel plekken naar die ander pijler van de Commissie, de Green Deal. De ict-sector is nu verantwoordelijk voor 5 tot 9 procent van het mondiale energiegebruik en ruim 2 procent van de uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en overige schadelijke stoffen.

Door meer datacenters op groene stroom te laten draaien en hergebruik van energie moet die vervuiling worden teruggedrongen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van