Tile-alternatief

'Apple Tags-zoeklabels in de zomer te koop'

19 februari 2020 12:34 Aangepast: 19 februari 2020 12:36
Beeld © Bright

Apple zou in de zomer eigen zoeklabels op de markt brengen. Met deze 'Apple Tags' zou je makkelijk verloren spullen moeten kunnen terugvinden.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo tegen AppleInsider. Er gaan al sinds april 2019 geruchten dat Apple werkt aan zijn eigen zoeklabels. Zulke kleine apparaatjes kunnen aan bijvoorbeeld een sleutelbos of tas worden bevestigd. Ze kunnen geluid maken, waarna je de verloren spullen kan terugvinden.

Apple zou voor zijn Tags onder meer de technologie ultra-wideband gebruiken. Daarmee zouden gebruikers vrij nauwkeurig kunnen zien in welke richting en hoe ver weg hun verloren voorwerp van hen af ligt. Dat zou nauwkeuriger werken dan via wifi en bluetooth mogelijk is. Het werkt wel alleen met de nieuwste iPhones.

Ballonnetjes

Apple zou ook augmented reality willen inzetten; via de camera van hun iPhone zien gebruikers een ballonetje op de plek waar het voorwerp ligt. De 'Apple Tags' doken eerder al op in de 'Zoek mijn'-app, waarmee gebruikers vrienden en Apple-producten kunnen lokaliseren.

Er zouden nog dit jaar 'tientallen miljoenen' Apple Tags worden verscheept, denkt Kuo. De analist verwacht dat de componenten voor het zoeklabel in het tweede of derde kwartaal van 2020 verscheept zullen worden. Eerder verwachtte Kuo dat de apparaatjes in de eerste zes maanden van 2020 gelanceerd zouden worden, mogelijk zorgt het coronavirus voor vertraging.

Groot zoeknetwerk

Tile is momenteel de grootste maker van dit soort trackers, maar Apple zou één belangrijke troef in handen hebben. Apple zou alle iPhone-gebruikers kunnen inzetten als één groot zoeknetwerk. Want waar de Apple Tags zelf geen gps bevatten, zenden die wel een signaal uit.

Als dat signaal wordt opgepikt door een iPhone, is de locatie van het voorwerp bekend. Dat hoeft niet de iPhone van de eigenaar van de Apple Tag te zijn; ook een iPhone van een vreemde kan het signaal doorgeven. De kans dat een iPhone-bezitter langs een verloren sleutelbos met Apple Tag loopt, is veel groter dan dat een Tile-gebruiker dat doet.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore