Ga naar de inhoud
Zonne-energie

Drijvend zonnepark in Noordzee doorstaat stormen

Een drijvend zonnepark in de Noordzee heeft het stormgeweld van de afgelopen weken goed doorstaan.

Volgens de bouwers is het een belangrijke stap in het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om zonne-energie op te wekken, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.

De ruige zee is één van de moeilijkheden als het gaat om drijvende zonneparken op zee. Dat het platform de afgelopen tijd windsnelheden van 120 kilometer per uur en golven van vijf meter hoog heeft getrotseerd is een goed teken.

Golven tot 13 meter hoog

Op papier kan het systeem golven tot wel 13 meter hoog doorstaan. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of drijvende zonneparken die veel groter zijn ook zulke golven kunnen weerstaan.

Het platform heeft 56 zonnepanelen en een vermogen van 17.5 kilowatt. Het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy is verantwoordelijk voor het project. Later dit jaar wordt het vermogen uitgebreid naar 50 kilowatt.

'Op land te weinig ruimte'

Op het land is niet genoeg ruimte voor grote zonneparken, aldus Oceans of Energy. Op het water kunnen ze bijvoorbeeld tussen windturbines worden geplaatst.

Drijvende vlotten met zonnecollectoren worden nu vooral op binnenwateren geïnstalleerd, maar de technieken voor zonneparken op zee worden steeds beter. Ook gaan de kosten omlaag.

Lowlands
Lees ook
Lowlands krijgt carport met 90.000 zonnepanelen
Nederlanders
Lees ook
Nederlanders komen met kleine stadsauto op zonne-energie
Zonnepark
Lees ook
Zonnepark als statement tegen gasboringen
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl