Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Jeff Bezos geeft 10 miljard dollar aan milieu: 'Nog niet genoeg'

18 februari 2020 20:40 Aangepast: 21 februari 2020 23:16

Amazon-directeur Jeff Bezos steekt 10 miljard dollar in onderzoek, milieuactivisme en goede doelen om klimaatverandering tegen te gaan. Is dat genoeg om de milieubelasting van zijn bedrijf te compenseren? "Je kunt niet met de ene hand geven wat je met de ander wegneemt."

De rijkste man ter wereld maakte maandag bekend dat hij het werk van wetenschappers, klimaatactivisten en andere groepen gaat financieren. Dat doet Bezos via zijn eigen nieuwe klimaatfonds, het Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣

Actie na kritiek

Bezos is normaal gesproken niet zo'n filantroop. Tot voor kort stak hij zijn geld vooral in zijn bedrijven: techgigant Amazon, krant The Washington Post en raketbouwer Blue Origin. Zijn grootste donatie tot nu toe was 2 miljard dollar aan daklozen en scholen in Amerika. Zakenblad Forbes schat het vermogen van Bezos op 130 miljard dollar.

Nu stopt hij dus 10 miljard dollar in een fonds voor het klimaat. Dat doet hij na felle kritiek van zijn eigen medewerkers. Amazon-werknemers protesteren namelijk al meer dan een jaar tegen het klimaatbeleid van het bedrijf. Zij willen bijvoorbeeld dat Amazon geen diensten meer levert aan de fossiele industrie en meer inzet op groene energie.

Klimaatimpact van Amazon

Met talloze datacentra, bezorgdiensten en plannen om raketten de ruimte in te sturen, heeft Amazon nogal wat impact op het milieu. Afgelopen september maakte Amazon voor het eerst bekend hoeveel CO2 het bedrijf uitstoot. In 2018 was dat 44,4 miljard kilogram koolstofdioxide. Volgens The New York Times is dat alsof je 600.000 vrachtwagens benzine verbrandt.

Het zou zelfs meer kunnen zijn. Terwijl Amazon beweert dat zijn datacentra voor 50 procent op groene stroom werken, bleek uit een onderzoek van Greenpeace (2019) dat het belangrijkste centrum in Virginia slechts 12 procent duurzame energie gebruikt.

CO2-neutraal in 2040

Bezos beloofde in september ook beterschap: hij gaat zijn best doen om te zorgen dat Amazon in 2040 CO2-neutraal is. Hij bestelde meteen 100.000 elektrische bestelbusjes bij Rivian (een bedrijf waar Amazon trouwens ook in heeft geïnvesteerd).

Zijn werknemers waren blij met het streven naar klimaatneutraal werken, maar vonden het onvoldoende. Het moest afgelopen zijn met de verkoop van clouddiensten aan de olie- en gasindustrie. Het bestuur was het daar niet mee eens en schreef in een persverklaring dat 'de energiesector recht heeft op toegang tot dezelfde technologie als andere branches'.

'Zogenaamd helpen'

Ook de donatie van 10 miljard dollar is nog niet genoeg, vinden de werknemers. In een verklaring schrijven de Amazon Employees for Climate Justice dat ze Bezos toejuichen, maar 'je kunt niet met de ene hand geven wat je met de ander wegneemt'.

Amazon moet stoppen olie- en gasbedrijven te helpen de aarde te vervuilen, schrijven ze. "En wanneer stop Amazon met de financiering van denktanks die klimaatverandering ontkennen, zoals the Competitive Enterprise Institute? Waarom stapt Amazon niet over op volledig elektrische vrachtwagens?"

Verder hebben ze kritiek op het feit dat het bedrijf dreigde met ontslag voor de protesterende werknemers. "Zal Bezos echt leiderschap laten zien? Of blijft hij medeplichtig in de versnelling van de klimaatcrisis terwijl hij zogenaamd probeert te helpen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Blue Moon: dit is de maanlander van Amazon-baas Jeff Bezos

'Krachtig statement'

Professor Margaret O’Mara noemt de actie van Bezos in The New York Times een 'krachtig statement'. De tech-expert legt uit dat hij hiermee in de voetsporen treedt van andere tech-magnaten, zoals Bill Gates. Gates geeft al jaren miljarden uit om het klimaat te redden.

Hoeveel impact het fonds van Bezos oplevert, hangt uiteraard af van waar hij het geld precies aan uitgeeft. Dat zegt ook woordvoerder Marieke Reijneker van de Universiteit van Wageningen (WUR). Zij deed navraag bij wetenschappers van WUR.

"Waar hij het het best aan kan besteden, dat ligt maar aan wie je het vraagt", zegt zij. "De een zal zeggen dat de aanleg van bossen zeer nuttig is, terwijl de ander met 10 miljard euro Amazon verduurzamen ook een prima idee vindt."

Onderzoek en lobby

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift van de Massachusetts Institute of Technology kan Bezos veel invloed hebben door te investeren in zowel lobby als onderzoek. En dan vooral onderzoek naar manieren om broeikasgassen te verwijderen of op te heffen.

Een paar voorbeelden: opslagtechnieken om op grote schaal om het veranderende rendement van zonne- en windenergie te compenseren, manieren om klimaatvervuiling door landbouw te verminderen en methodes om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen en permanent op te slaan.

'De wil mist'

Volgens Matt Reynolds van wetenschapsmagazine Wired maakt Bezos de meeste impact als hij geld besteedt aan lobby voor klimaatbeleid. Hij schrijft: "De technologie om klimaatneutraal te produceren is namelijk al beschikbaar. Wat mist is de wil van politici en het bedrijfsleven om er iets mee te doen."

Hij vraagt zich vooral af of Amazon zijn eigen klimaatdoelen gaat halen en hoe. Dat doel is trouwens minder ambitieus dan dat van een andere techgigant, Microsoft. Dat bedrijf wil in 2030 zelfs 'klimaat positief' zijn.

Waar het geld heen gaat, wordt deze zomer bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Microsoft belooft in 2030 klimaatpositief te zijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore