Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Nieuwe software moet treinen nog dichter op elkaar plannen

18 februari 2020 07:13 Aangepast: 18 februari 2020 08:58
Het wordt steeds drukker op het spoor. Beeld © ANP

Het wordt de komende tien jaar nóg drukker op het spoor. Nieuwe, geavanceerde software van spoorbeheerder ProRail moet het mogelijk maken om 30 procent meer en langere treinen in te plannen dan nu. Dit is nodig om het groeiend aantal reizigers op te vangen.

Dat schrijft De Telegraaf. Nederland kent na Zwitserland en Japan het drukst bereden spoornet ter wereld. Naast de ruim 7000 kilometer aan spoor telt het net 2600 overgangen, 7000 wissels, 12.000 seinen en 400 stations. Op een gemiddelde werkdag reizen zo'n 1,3 miljoen Nederlanders met de trein. 

2000 extra treinen

 "We plannen nu minimaal drie minuten tussen twee treinen op hetzelfde spoor, maar dat moet veel sneller kunnen, mits veilig", zegt Niels Bik van ProRail. "Met moderne systemen willen we dat al volgend jaar in de praktijk gaan testen. Doel is om vertragingen en overvolle treinen tegen te gaan."

Op dit moment verwerkt ProRail maximaal 7000 treinen per dag. "Dat kunnen er straks wel 9000 worden" stelt Bik. "Het is complexe materie, maar we zien beslist mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Het gaat vaak om secondenwerk. Treinen mogen elkaar niet in de weg zitten."

Meer geld

Om het Nederlandse spoor beter te benutten roept ProRail de overheid opnieuw op om de portemonnee te trekken. Eind vorig jaar al stelden de spoorbeheerder en NS dat er tot 2040 ruim 20 miljard euro nodig is om het spoornet toekomstbestendig te maken.

Daarnaast is landelijke invoering van het Europese beveiligingssysteem ERTMS volgens hen cruciaal om de capaciteit te vergroten. Het huidige ATB-systeem functioneert goed, maar zit aan zijn grenzen. Alleen al de uitrol van ERMTS wordt geraamd op 1 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore