Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische auto's

'Tesla's Autopilot redt twee gezinnen tegelijk'

17 februari 2020 22:19 Aangepast: 17 februari 2020 22:30

Bij een bizar ongeluk zou de deels zelfrijdende Autopilot-functie van twee Tesla-auto's de levens van de inzittenden hebben gered door nog net op tijd te remmen voor een omgevallen boom.

Autopilot is het hardware- en softwaresysteem waarmee Tesla-auto's deels zelfstandig kunnen rijden. Zo kan dit systeem zelf van baan wisselen en een afslag nemen, maar ook zelf op de rem trappen bij een dreigend ongeluk.

Door een bizar toeval lijkt dit systeem nu gezorgd te hebben voor een dubbele levensreddende ingreep. Dat stellen de bestuurders van twee verschillende Tesla Model X-auto's. Tijdens de storm afgelopen weekend viel er een grote boom op de weg in Dorset, in het zuidwesten van Engeland. Precies op dat moment kwamen er van tegengestelde kanten twee Tesla Model X'en aanrijden.

"We waren aan het rijden en in mijn ooghoek zag ik een boom vallen. De auto stond ingesteld op Autopilot en er werd direct aan de noodrem getrokken", zegt de Tesla-bestuurder Laurence Sanderson tegen de Britse krant The Mirror. Hij zat met zijn vrouw en drie kinderen in de auto.

"Een seconde te laat en we zouden geplet worden, aangezien ik nooit op tijd kon reageren. De auto heeft zonder twijfel ons leven gered."

De bestuurder van de andere kant, Josh Whitelock, zat met zijn vriendin en schoonmoeder in de auto en dicht Tesla dezelfde reddingsactie toe. "Het laat zien dat het leven zo voorbij kan zijn, maar het is aan Tesla's waanzinnige auto's te danken dat dit niet het geval was deze keer."

Twijfel

Het is niet de eerste keer dat het voorkomen van ernstig letsel aan Tesla's wordt toegeschreven. Toch is technieuwssite Electrek sceptisch over de invloed van het Autopilot-systeem bij dit ongeluk.

"Ik vind Sandersons opmerking verrassend. Hij zegt dat hij de boom zag vallen, maar dat Autopilot aan de rem trok voordat hij dat kon doen. Dat zou betekenen dat Autopilot de boom kon detecteren en zou kunnen vaststellen dat hij op straat aan het vallen was, en dat hij het voertuig zou raken. Tesla's Autopilot is waarschijnlijk niet in staat dit allemaal zo snel te verwerken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla krijgt weer lof voor voorkomen ernstig ongeluk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore