Ga naar de inhoud
Schikking

Apple: nog 4 jaar 5G-modems Qualcomm in iPhones

Apple mag dan een eigen modemdivisie optuigen, het bedrijf heeft beloofd de komende vier jaar nog de 5G-modems van chipfabrikant Qualcomm te zullen gebruiken in zijn nieuwe iPhones.

Apple en Qualcomm hebben hun jarenlange juridische strijd over patenten vorig jaar geschikt. Daardoor kan Apple weer zakendoen met Qualcomm, één van de weinige bedrijven die 5G-modems voor telefoons maakt. De 5G-tak van grootste concurrent Intel is door Apple overgenomen, maar dat is nog niet ver genoeg gevorderd om al dit jaar 5G-modems te leveren.

Nu blijkt dat daar sowieso weinig haast bij is. Apple heeft in de schikking met Qualcomm beloofd om nog tot in 2023 5G-modems van het bedrijf te gebruiken, ontdekte journalist Roland Quandt. Dit staat in de schikking tussen de bedrijven die is gepubliceerd door Docket Alarm.

Nog vier jaar Qualcomm

Apple belooft tussen juni dit jaar en mei volgend jaar meerdere iPhones uit te brengen met het Snapdragon X55-modem, nu het nieuwste model van Qualcomm. Daarna volgen toestellen met de opvolgende modems X60, X65 en X70. Tot in 2022 of 2023 zullen iPhones met modems van Qualcomm verschijnen, staat in de schikking.

Er is geen voorbehoud voor iPhones met een modem dat Apple zelf maakt. Daardoor zou het kunnen dat er gelijktijdig verschillende iPhones met Qualcomm-modem en Apple-modem verschijnen.

Eigen 5G-modems

Eerdere geruchten wezen erop dat Apple pas in 2022 de eerste iPhones met een eigen 5G-modem op de markt zal brengen. iPhones van de afgelopen jaren bevatten 4G-modems van Qualcomm of Intel. 

De eerste smartphones met ondersteuning voor de nieuwe 5G-netwerken komen de komende maanden in Nederland op de markt. Onder andere meerdere modellen van de nieuwe Samsung Galaxy S20-telefoons ondersteunen 5G.  

De veiling van de frequenties voor 5G vinden in Nederland in de loop van het jaar plaats.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's