Ga naar de inhoud
Codes scannen

Chinezen krijgen eigen QR-codes in strijd tegen coronavirus

Beeld © AFP

Alle Chinese burgers moeten een eigen QR-code krijgen op hun smartphone, meent de Chinese overheid. Zo wil het land burgers beter in de gaten houden, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Chinese overheid werkt voor de QR-codes samen met techreuzen Alibaba en Tencent.

De betaalapp Alipay, die in China veel wordt gebruikt, heeft een proefversie gelanceerd in de miljoenenstad Hangzhou, schrijft persbureau Reuters. Inwoners van Hangzhou moeten een onlineformulier invullen. Daarop moeten ze hun paspoortnummer zetten, of ze onlangs buiten Hangzhou zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hebben. Vervolgens ontvangen ze op hun telefoon een code.

Rood, geel of groen

Mensen met een rode QR-code hebben de grootste kans om ziek te zijn. Ze moeten 14 dagen afgezonderd blijven en regelmatig van zich laten horen via de chatapp DingTalk. Die app is net als Alipay van het concern Alibaba. Inwoners met een gele QR-code moeten zeven dagen binnenblijven. Wie een groene QR-code krijgt, mag vrij rondreizen.

Scannen op stations en in supermarkt

De QR-codes worden gescand op stations en op doorgaande wegen. Sommige inwoners zeggen tegen Reuters dat ze zelfs hun QR-code moesten laten zien voordat ze boodschappen mochten doen.

Alipay werkt met de Chinese staat samen om het systeem in het hele land te gebruiken.

Tencent

Concurrent Tencent ontwikkelt in samenwerking met de Chinese overheid een vergelijkbaar systeem. Die wordt al getest in de stad Shenzhen en wordt binnenkort ingezet in de hele Guangdong-provincie. Tencent is de maker van de populaire chatdienst WeChat.  

Dit
Lees ook
Dit mondkapje moet gezichtsherkenning op je telefoon laten werken
Bestrijden
Lees ook
Bestrijden coronavirus: kunstmatige intelligentie kan helpen
AI-software
Lees ook
AI-software Baidu herkent mensen zonder mondkapjes
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl