Tech

Dynasource verbrandde 10 miljoen, maar boekte slechts 400 euro omzet

17 februari 2020 13:22 Aangepast: 18 februari 2020 19:59
Ondanks betrokkenheid van media-ondernemer Ruud Hendriks ging Dynasource failliet. Beeld © ANP

Het Nederlandse platform Dynasource dacht met de steun van rijke investeerders uit te groeien tot de 'Airbnb van de automatiseringssector'. Maar in twee jaar verbrandde het bedrijf 10 miljoen euro, en genereerde het slechts een armetierige maandomzet van 400 euro.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Ton Tekstra.

Dynasource werd in 2013 opgericht door twee ondernemers die een vergelijkingssite ontwikkelden, waarmee opdrachtgevers makkelijk aanbieders van automatiseringsdiensten konden selecteren. Door een betere selectie zouden volgens het bedrijf veel minder it-projecten mislukken.

Diepe zakken

Het bedrijf wist aandeelhouders met diepe zakken aan te trekken, waaronder het investeringsvehikel Walvis van John Fentener van Vlissingen. Met een geschat vermogen van 2,4 miljard euro staat Van Vlissingen op de zesde plaats in de Quote 500. Ook NPM Capital investeerde in het bedrijf.

Ondanks de kapitaalkrachtige geldschieters en de betrokkenheid van media-ondernemer Ruud Hendriks als commissaris en Marc Duijndam (ex-Funda) als directeur ging Dynasource ten onder. In november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Niet veel later ging het failliet, omdat de geldschieters er geen geld meer in wilden steken en er ruzie tussen de aandeelhouders was uitgebroken.

Miljoenenverlies

Curator Ton Tekstra zei destijds dat de geldschieters vonden dat zij al genoeg geld in Dynasource hadden geïnvesteerd. Dat komt ook kristalhelder naar voren in het eerste faillissementsverslag van de curator.

Dynasource blijkt er namelijk miljoenen doorheen te hebben gejaagd. In 2017 bedroeg het verlies bijna 2,8 miljoen euro. Een jaar later stond er een min van ruim 7,5 miljoen euro onderaan de streep. Cijfers over 2019 zijn nog niet bekend.

Armetierige omzet

De investeringen van de geldschieters leverden uiteindelijk niet de gewenste omzetstroom op. In financiële stukken meldde Dynasource in 2018 nog dat een nieuwe klant in 2019 voor omzet moest gaan zorgen. Uit het verslag blijkt dat die omzet echter zeer beperkt was; een armetierige 400 euro per maand.

Ondanks de gigantische investeringen in Dynasource heeft de verkoop van de failliete boedel niet veel opgebracht. In zijn verslag schrijft de curator dat hij geen doorstart kon bewerkstelligen. Wel verkocht hij het IT-platform, de merknamen, de domeinnamen en de kantoorinventaris aan een nieuw bedrijfje uit Ede, dat Dynasource International heet. Dat betaalde er 75.000 euro voor.

Oprichter weer betrokken

Wat de plannen van de nieuwe eigenaar van het platform zijn, is onbekend. De website van Dynasource is nog in de lucht, maar vermeldt geen telefoonnummer. 

Dynasource International wordt geleid door ondernemer Ronald Eleveld, die afgelopen zomer het bedrijf No Ceiling in Ede oprichtte. No Ceiling is actief als adviesbureau, maar ook als investeerder. Opmerkelijk is dat dat bedrijf Richard Bross tot de mede-oprichters telt. Bross was in 2013 een van de oprichters van Dynasource.

Bross bevestigt het IT-platform van de curator te hebben gekocht. "Ik heb jarenlang keihard geknokt voor dit bedrijf en er mij ziel en zaligheid ingelegd. Dus het was een logische keuze." Voor Dynasource zegt hij nog steeds een grote toekomst te zien, maar op zijn plannen wil hij momenteel nog niet in detail ingaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore