1,1 miljard dollar

'Google-overname Waze weer onderzocht door toezichthouder'

14 februari 2020 14:36 Aangepast: 14 februari 2020 14:40
Beeld © Bright

De overname van navigatiedienst Waze door Google zou één van de doelwitten zijn in een nieuw onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Waze was voor de overname een concurrent voor Google Maps.

De FTC kondigde dinsdag aan om kleinere overnames door techreuzen Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet te gaan onderzoeken. De toezichthouder wil kijken of ze met hun investeringen in startups andere opkomende bedrijven de nek om hebben gedraaid.

Eén van die overnames is die van voormalig Google Maps-concurrent Waze. Het oorspronkelijk Israëlische bedrijf groeide snel in populariteit door gebruikers zelf verkeersopstoppingen, ongelukken en slecht wegdek te laten melden.

Google nam Waze in 2013 over voor 1,1 miljard dollar. Inmiddels heeft de navigatie-app ruim 130 miljoen maandelijkse gebruikers wereldwijd. 

Eigen positie versterkt

De FTC keurde die overname toen goed. Toch lijfde Google met de overname één van zijn meest geduchte concurrenten in, om daarmee zijn eigen positie aan de top te versterken. "Absoluut, Waze is er één van", zegt voormalig mededingingsambtenaar Robert Litan tegen Bloomberg over de overnames die onderzocht worden.

Dominantie van Google

Alphabet nam de afgelopen jaren tal van kleine bedrijven over, soms om zijn eigen aanbod te versterken, soms om talent te vergaren. Vaak waren die overnames op zichzelf niet opzienbarend, maar bij elkaar opgeteld zouden de overnames mogelijk wel hebben bijgedragen aan de dominantie van Google op veel vlakken.

"Het was letterlijk Google die zijn nummer één concurrent in kaarten overnam", zegt Sally Hubbard van het Open Markets Institute, dat pleit voor meer regulering van de grote techbedrijven. "Het was een slechte deal die geblokkeerd had moeten worden."

Het moet nog duidelijk worden welke andere kleine of middelgrote overnames volgens de FTC achteraf gezien toch een grotere gevolgen hadden voor de concurrentiepositie van een bedrijf dan eerder was gedacht.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van