Tech

Zo ging Huawei volgens de VS te werk bij de diefstal van bedrijfsgeheimen

14 februari 2020 13:53 Aangepast: 14 februari 2020 19:57
Een server van Huawei. Beeld © Getty Images

Diefstal van bedrijfsinformatie, stiekem bij concurrenten binnendringen om foto's maken, en een bonus voor de beste informatiediefstal. In de aanklacht die de Amerikaanse overheid tegen het Chinese Huawei heeft ingediend staat gedetailleerd hoe het bedrijf de diefstal van bedrijfsgeheimen organiseerde.

Al lang wordt Huawei van allerlei vormen van spionage beschuldigd door de Amerikanen, maar in de aanklacht die gisteren is ingediend wordt duidelijker beschreven hoe Huawei zich gevoelige bedrijfsgeheimen van minstens zes Amerikaanse technologiebedrijven zou hebben toegeëigend.

Een ingewijde meldt aan de New York Times dat het gaat om Cisco Systems, Motorola Solutions, Fujitsu, Quintel Technology, T-Mobile en CNEX Labs. Veel van de zaken speelden ergens in de afgelopen 20 jaar. In de nieuwe aanklacht zijn dus oudere zaken verpakt. 

Betrapt in de nacht op een beurs

De bedrijfsspionage gebeurde soms op een wel heel opzichtige manier. In juli 2004 werd een Huawei-medewerker midden in de nacht op heterdaad betrapt op een beurs in Chicago. De medewerker had een 'netwerkapparaat' ontmanteld en nam foto's van de binnenkant.

Op de naambadge van de medewerker stond dat hij voor 'Weihua' werkte, een anagram van Huawei. Volgens Huawei was het een junior technicus die nog nooit in de VS was geweest, maar de medewerker stelde dat hij een 'senior technicus' voor de afdeling onderzoek en ontwikkeling was tussen 1997 en 2004.

Het trainingscentrum van Huawei in Shenzhen in 2005. Het trainingscentrum van Huawei in Shenzhen in 2005.

Bonus bij verkrijgen geheime informatie

De arrestatie van de medewerker bracht Huawei niet op andere ideeën. Volgens de aanklacht heeft Huawei in 2013 een bonusprogramma opgezet waarbij medewerkers werden aangemoedigd om vertrouwelijke informatie van concurrenten buit te maken.

Hoe waardevoller de informatie, hoe groter de beloning. Medewerkers moesten de geheime informatie met een versleutelde e-mail naar een speciale mailbox van Huawei sturen.

Een 'concurrentiemanagement groep' onderzocht dan hoe belangrijk de informatie was en keerde de maandelijkse bonus uit. Twee keer per jaar werd er een prijs uitgekeerd aan de lokale afdelingen van Huawei die de meest waardevolle informatie wisten te bemachtigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: Huawei schuldig aan georganiseerde misdaad en stelen bedrijfsgeheimen

'Bedrijf 6' in chaos storten

Ook sloot Huawei meerdere malen een geheimhoudingsverklaring af met Amerikaanse bedrijven. Die geheimhoudingsverklaringen werden daarna op grove wijze geschonden.

Tussen 2013 en 2018 was Huawei volgens de aanklacht druk bezig met het stelen van technologie van een bedrijf uit het noorden van Californië, in de aanklacht 'Bedrijf 6' genoemd. Bedrijf 6 is een directe concurrent van Huawei op het gebied van computergeheugen.

In 2015 liet Huawei aan zijn medewerkers zien hoe ze Bedrijf 6 te lijf moesten gaan. Het idee was om continu medewerkers van Bedrijf 6 weg te kopen en over te laten lopen naar Huawei, om zo interne chaos te veroorzaken. Huawei hield daarvoor een schema bij van alle medewerkers van Bedrijf 6, en hun salarissen.

Huawei-oprichter en ceo Ren Zhengfei in 2008. Huawei-oprichter en ceo Ren Zhengfei in 2008.

Presentatie doorgestuurd

Vervolgens deed Huawei alsof ze zaken wilden doen met Bedrijf 6 en werden kopstukken van het bedrijf uitgenodigd op het hoofdkwartier in Shenzen, China.

Na een presentatie ontving Huawei de presentatie die was gebruikt, op voorwaarde dat Huawei de informatie niet zou delen met de afdeling die concurreerde met Bedrijf 6.

Vrijwel meteen na het ontvangen werd die presentatie doorgestuurd naar exact die afdeling. Deze truc werd ook toegepast bij 'Bedrijf 4', ook een techbedrijf.

Een technicus van Huawei's dochteronderneming Futurewei toonde zich enthousiast over de antennetechnologie van Bedrijf 4 uit New York en stelde er vragen over vragen. Met de informatie die hij vertrouwelijk kreeg, maakte Huawei 22 miljoen euro winst tussen 2009 en 2016. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei klaagt telecomwaakhond VS aan om nieuw verkoopverbod

'Ze weten hoe de robot werkt'

Bij 'Bedrijf 5', dat gevestigd is in de staat Washington en naar alle waarschijnlijkheid T-Mobile is, wilde Huawei robottechnologie om telefoons te testen stelen. Het gaat om testrobot 'Tappy' van T-Mobile. Daarvoor werden er een aantal geheimhoudingsverklaringen opgesteld, waarmee medewerkers van Huawei Device USA toegang zouden krijgen tot de robotlabs van Bedrijf 5. 

Uit interne mails van Huawei blijkt dat die medewerkers de toegang tot Bedrijf 5 hebben misbruikt. Hen werd gevraagd om technische specificaties van de robottechnologie en de softwaresystemen.

"Onze technici hebben toegang tot het robotlab. Ze weten hoe de robot werkt. Ik heb gevraagd of ze de informatie gedetailleerd willen opschrijven en naar Huawei willen sturen", schrijft een medewerker van Huawei Device USA in een e-mail.

Robotlab illegaal binnengewandeld

De medewerkers in kwestie stuurden verschillende foto's door die gemaakt waren in het robotlab, iets dat niet was toegestaan. Een Huawei-medewerker die wordt aangeduid als 'Technicus 3' werd illegaal binnengelaten door Huawei Device-medewerkers die hun sleutelkaart daarvoor misbruikten.

Eenmaal binnen maakte Technicus 3 foto's en verzamelde hij informatie. Toen personeel van Bedrijf 5 erachter kwam, werd de technicus uit het gebouw gezet, maar de foto's werden niet in beslag genomen. Daarna stuurde hij de foto's door naar Huawei.

Robotarm in laptoptas

Medewerkers van Huawei Device USA die in het robotlab mochten komen, hebben op 29 mei 2013 een robotarm gepakt en in een laptoptas gestopt. Bedrijf 5 kwam achter de diefstal, maar voordat de robotarm werd geretourneerd maakte de Huawei-medewerker er wel foto's van en werden de afmetingen opgenomen.

Toen Huawei Device USA onderzoek deed naar de diefstallen werden ze omschreven als 'geïsoleerde incidenten'. Het illegaal binnendringen van Bedrijf 5 door Technicus 3 wordt 'een moment van indiscretie' genoemd. Ook wordt gezegd dat er 'niet zo veel' e-mails zijn over de robot van Bedrijf 5, terwijl uit onderzoek van Justitie blijkt dat er veel e-mails over en weer zijn gestuurd.

Een Huawei-ingenieur toont onderdelen in 2019 in Shenzhen. Een Huawei-ingenieur toont onderdelen in 2019 in Shenzhen.

Professor werkt stiekem samen met Huawei

Er werden ook mensen van buiten het bedrijf ingezet om informatie te vergaren. Zo zette Huawei een professor van een Chinese universiteit in om geheime technologie te onderzoeken met als doel ze zelf na te maken.

Hierbij ging het om een 'controller chip' waarover weinig informatie bekend was. De professor in kwestie tekende een geheimhoudingsverklaring met Bedrijf 6 om onderzoek te doen naar de chips, maar verzweeg dat hij een band had met Huawei.

Huawei vroeg om informatie aan Bedrijf 6, zogenaamd om een zakelijke band aan te gaan. Het bedrijf weigerde, maar via een omweg was Huawei toch binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Huawei: niets waar van aanklachten

Huawei reageert woest op alle aantijgingen in de aanklacht. Volgens Huawei is de nieuwe aanklacht een onderdeel van Amerika's pogingen om de reputatie van Huawei onherstelbaar te beschadigen. Philip Herr, woordvoerder van Huawei, stelt dat de aanklacht meer met concurrentie te maken heeft dan met wetshandhaving.

Volgens Herr zijn de nieuwe aanklachten ongegrond en voornamelijk gebaseerd op oude, civiele zaken die in de afgelopen 20 jaar hebben gespeeld. Herr stelt dat zal blijken dat de claims ongefundeerd en oneerlijk zijn.

Ook de Chinese overheid bemoeit zich ermee, en dringt erop aan dat de Amerikaanse regering stopt met 'het onderdrukken van' Chinese bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'VS vonden achterdeurtjes in telecomapparatuur Huawei'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore