Fakes

ACM vraagt slachtoffers nepprofielen datingsites zich te melden

14 februari 2020 11:40 Aangepast: 14 februari 2020 13:04

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat consumenten nog steeds worden misleid met nepprofielen op datingsites. Ze moeten betalen voor elk chatbericht, maar ze weten niet dat de chats nooit zullen leiden tot een echte date.

De ACM vraagt gedupeerden om zich te melden. Dat kan via het loket ACM ConsuWijzer. De meldingen gebruikt de ACM 'als belangrijke signalen voor haar toezicht'. 

Datingsites mogen op zich fictieve profielen gebruiken, maar dan moet dit duidelijk worden vermeld. Het gaat de ACM om misleiding door de sites, niet om medegebruikers die niet zijn wie ze zeggen te zijn. "Die sites zijn eigenlijk chatboxes, dat is hun verdienmodel. Het zijn geen datingsites, want je kunt nooit daten", aldus een woordvoerster.

Afspraken

De autoriteit had vorig jaar al afspraken gemaakt met de bedrijven achter sites als bedmaatjes.nl, flirten.nl, matchprofielen.nl, lekkerenrijp.nl, flirtstout.nl, discretecontacten.nl en sexdating.nl. Zij houden zich aan hun belofte om consumenten duidelijker te informeren, zegt de waakhond.

2 miljoen aan schadevergoeding

Ongeveer 2500 gedupeerden hebben zich bij hen gemeld en zij hebben in totaal ruim 2 miljoen euro schadevergoeding gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Peter (88) gaf 16.000 euro uit aan chats met nepprofielen, maar van een date kwam het niet

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ACM doet invallen bij uitbaters datingsites

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook stelt Europese introductie datingapp uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore