Minder brandstof

Airbus test 'vliegtuig van de toekomst': zuiniger en stiller

13 februari 2020 12:28 Aangepast: 06 maart 2020 20:06

Vliegtuigbouwer Airbus test een schaalmodel van een futuristisch passagiersvliegtuig. Dit type vliegtuig zou dankzij een speciale romp tot 20 procent minder brandstof gebruiken.

Airbus heeft bekendgemaakt tests uit te voeren met een schaalmodel van de MAVERIC, een vliegtuigje van 2 meter lang met een spanwijdte van 3,2 meter. Het toestel heeft een afwijkend ontwerp, een zogeheten 'blended wing body': de vleugels en de romp gaan vloeiend als één geheel in elkaar over. Het vliegtuig heeft daardoor een V-vorm. 

Duurzame luchtvaart

Die vorm zorgt voor een optimale aerodynamica, wat volgens Airbus tot wel 20 procent brandstofbesparing kan zorgen vergeleken met de huidige passagiersvliegtuigen. 

De MAVERIC is volgens Airbus een demonstratiemodel. Er is nog geen plan om dit type vliegtuig op grote schaal te bouwen. Airbus onderzoekt met het project of het nieuwe vliegtuigontwerp is te gebruiken voor de ontwikkeling van een duurzamere luchtvaart.

Met vliegtuigen met een blended wing body is vaker geëxperimenteerd. Het eerste toestel van dit type was een propeller aangedreven postvliegtuig uit 1924, Westland Dreadnought. Ook Boeing, Lockheed en Tupelov experimenteerden met dit type vliegtuig, maar het bleef bij prototypes. 

Andere layout

Er kleven meerdere nadelen aan deze vliegtuigvorm voor het vervoer van passagiers. Door de vorm is de layout van de stoelen eerder een theatersetting dan de huidige koker. Het aantal nooduitgangen is hierdoor beperkt en passagiers geven de voorkeur aan een omgeving met ramen.

Ook zullen passagiers die het verst van het midden zitten bij het draaien van bochten of bij corrigerende vleugelbewegingen vanwege turbulentie meer ongemak ondervinden, wat kan leiden tot misselijkheid.

Stiller en meer beenruimte

Maar Airbus denkt dat dit type vliegtuig ook grote voordelen met zich meebrengt voor de passagier, zoals minder lawaai, meer beenruimte en bredere gangpaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Canadese maatschappij maakt succesvolle testvlucht met elektrisch vliegtuig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore