Applaus!

YouTube voegt applausknop toe voor donatie aan videomakers

12 februari 2020 18:11 Aangepast: 12 februari 2020 18:21

YouTube gaat een betaalde applausknop aan video's toevoegen. Daarmee kunnen kijkers een kleine donatie geven aan de makers van video's.

YouTube meldde woensdag de komst van de nieuwe, betaalde applausknop. Door te klikken op de knop geef je een klein bedrag aan de eigenaar van een YouTube-kanaal.

Daarmee biedt de knop voor videomakers een nieuwe manier om geld aan YouTube te verdienen, naast advertenties, gesponsorde samenwerkingen, merchandising en betaalde lidmaatschappen op kanalen. Streamingdienst Twitch, vooral bekend voor live-uitzendingen van games, heeft overigens al langer zo'n donatieknop.

Nog niet in Europa

De nieuwe functie van YouTube werkt momenteel in acht landen, waaronder de VS, Japan en India, maar nog niet in Europa. Het is nog niet bekend wanneer de functie in Nederland beschikbaar komt. De applausknop is alleen te zien bij video's van YouTubers met duizend abonnees of meer. 

YouTube gaf sommige populaire kanalen al langer de mogelijkheid om geld te verdienen aan chatberichten en virtuele stickers. Voor deze zogeheten Super Chats, Super Stickers en de nieuwe applausknop geldt in totaal per YouTube-gebruiker een maximumbedrag van 500 dollar per dag, of 2000 dollar per week. 

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

'YouTube is het goudhaantje van Google'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTubers verdeeld over invoering Kijkwijzer: 'Heel lastig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van