Ga naar de inhoud
Van onze partner KPN

Samsung Galaxy S20-telefoons brengen 5G naar de massa

Beeld © Samsung

Tijdens het jaarlijkse Samsung Unpacked-event in San Francisco onthulde Samsung drie nieuwe Galaxy S20-toestellen en één opvouwbare variant, de Galaxy Z Flip. Meest opvallende features zijn de grotere en scherpere schermen, sterk verbeterde camera’s en gereedheid voor het 5G-netwerk.

Alles
Lees ook
Alles wat jullie willen weten over de Samsung Galaxy S20-serie

Hoewel de meeste details al bekend waren, was het jaarlijkse Samsung Unpacked event toch spannend. Samsung gebruikt de mega-uitpak-party om de nieuwe Galaxy S20-telefoons aan het grote publiek te presenteren, waaronder de Samsung S20, Samsung S20+ en Samsung S20 Ultra. In het enorm brede telefoongamma neemt de Galaxylijn - dit jaar in drie varianten plus een opvouwmodel - de positie in van premiummodellen voor de massa, net onder de meer op de zakelijke marktgeoriënteerde Galaxy Note telefoons.

Ieder jaar indrukwekkender

De twee voornaamste vernieuwingen in de S20, S20+ en S20 Ultra zijn om te beginnen de schermen. Dezen zijn weer iets gegroeid waarbij de Ultra met 6,9 inch de absolute kroon spant. De S20+ is nu de middenmoter met 6,7 inch. De S10e was de kleinste, maar nu is de S20 het ‘kleinste’ model met een scherm van 6,2. De schermen hebben een refresh rate van 120Hz wat vooral bij games zichtbaar moet zijn.

Alle toestellen hebben dezelfde snelle processor gekregen. Europa krijgt de Exynos 990, de VS en rest van de wereld de minstens even razendsnelle Snapdragon 865. Wat opvalt is hoe de specs van de Galaxy’s ieder jaar weer indrukwekkender worden. Zo is de Samsung S20 Ultra het enige toestel dat tevens in een geheel metalen behuizing komt met maar liefst 12 GB of 16 GB-werkgeheugen aan boord. Dat is meer dan de gemiddelde laptop. De toestellen blijven qua ontwerp trouw aan de cleane stijl van de voorgaande Galaxy-telefoons. Wel opvallend: het edge scherm wordt steeds platter en loopt telkens iets minder af aan de randen.

Videobellen

Het tweede grote nieuws komt van de connectiviteit. Vorig jaar bracht Samsung met de S10+ al een 5G -variant uit. Op de nieuwe S20 lijn komt een 5G-antenne, afhankelijk van de lokale markt, standaard ingebouwd. Dat lijkt een kleine technische ingreep, maar is er een met grote gevolgen. Behalve een hogere snelheid, grotere bandbreedte en betere stabiliteit belooft 5G tal van nieuwe toepassingen in de toekomst. Tijdens de presentatie liet Samsung zelf online gamen als mogelijkheid zien. Ook het standaard ingebouwde Google Duo waarmee je kunt videobellen, kreeg veel aandacht. We zijn erg benieuwd wat de hogere datasnelheden voor de batterij gaat betekenen.

Batterijen boost

Nu we het toch over de batterijen hebben: op dit terrein heeft Samsung zich de afgelopen jaren sterk gerevancheerd. De huidige S10-lijn heeft batterijen die met gemak anderhalve dag meegaan. En dan moet je echt je best doen om ‘m leeg te krijgen. Maar meer data en grotere en scherpere schermen kosten ook meer energie. Vandaar dat de batterijen allemaal een boost hebben gekregen. In de nieuwe S20, S20+ en S20 ultra zitten respectievelijk batterijen van 4000mAh, 45000mAh en 5000mAh ingebouwd. Of we straks de twee dagen gebruik zonder tussendoor op te laden kunnen aantikken, zullen de praktijktests uitwijzen.

Verbeterde camera

Waar Samsung tenslotte het meest trots op is, zijn de verbeterde cameramogelijkheden. De laatste jaren leek Samsung de frontrunnerpositie te moeten delen met concurrenten die beter presteerden bij weinig licht en op het gebied van inzoomen. De volledig nieuw ontworpen cameramodule zet de Galaxy-telefoons weer vooraan in de rij. Het zijn ook de eerste toestellen op de markt waarmee je in 8K kan filmen.

De S20 en S20+ beschikken beiden over spacezoom en drie camera’s, waarbij de S20+ ook diepte kan aanbrengen met de time of flight functie. De Samsung Galaxy S20 Ultra heeft een enorme, nieuw ontwikkelde module die aan de achterkant ietwat uitstulpt. Deze camera kan honderd keer (!) inzoomen met 108 mp-hoofdcamera.

Vormfactor

Alle toestellen zijn klaar voor snel, draadloos opladen. De Ultra kun je ook andersom, als powerbank gebruiken. Handig om je lege earbuds draadloos op te laden. Ook opmerkelijk: de koptelefoonstekker is nu dan toch eindelijk verdwenen. Gezien de stormachtige opkomst van draadloze koptelefoons, niet een heel onverwachte keus. Al zullen er volksstammen zijn die de definitieve verwijdering van de aansluiting zullen verafschuwen.

Als kers op de taart werd de Samsung Galaxy Z Flip gelanceerd. Met dit nieuwe vouwmodel probeert het Zuid-Koreaanse merk een nieuwe categorie in de verzadigde smartphonemarkt te introduceren. Het lijkt erop dat de aandacht en energie met name in de vormfactor is gaan zitten, want de specs van de Galaxy Z Flip zijn niet op het niveau van de nieuwe S20-toestellen. Wat wel nieuw is: het scherm is nu met flexibel glas afgedekt dat beter bestand moet zijn tegen krassen. De vorige, première-editie, van de Fold had nog een plastic afwerking.

2020 voor de S20

Tot slot werden tijdens Samsung Unpacked ook nieuwe earbuds gepresenteerd. Meer bas en meer uren luisterplezier op één oplaadbeurt is de belofte. Dankzij slimme integratie met Spotify kan via een tik op het scherm een selectie van favoriete nummers worden geluisterd. Samenvattend is Samsung 2020 begonnen met een nieuwe reeks high end-toestellen voor de massa. 2020 wordt het jaar van de Galaxy S20-supersterren.

Pre-order vóór 9 maart jouw Samsung Galaxy S20+ of S20 Ultra bij KPN, en krijg de Galaxy Buds t.w.v € 169,- euro cadeau! Let op: de gehele pre-order periode loopt t/m 12 maart. De levering start op 13 maart. Als eerste besteld = als eerste in huis!

In samenwerking met Samsung

Alles
Kijk ook
Alles wat jullie willen weten over de Samsung Galaxy S20-serie