Smoking gun

'VS vonden achterdeurtjes in telecomapparatuur Huawei'

12 februari 2020 09:23 Aangepast: 12 februari 2020 09:22
Beeld © ANP

Het Chinese Huawei zou via achterdeurtjes in zijn apparatuur gevoelige informatie op telecomnetwerken kunnen afluisteren. Die apparatuur zit in telecommasten verspreid over de hele wereld.

Dat beweren mensen uit de top van de Amerikaanse overheid aan The Wall Street Journal. "Er is bewijs dat Huawei op geheime wijze toegang heeft tot gevoelige en persoonlijke informatie in de systemen die ze beheren en verkopen", aldus nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien.

De fabrikant zou al meer dan tien jaar deze achterdeurtjes in het netwerk hebben, sinds de introductie van 4G bij providers. Veel 4G-netwerken draaien op apparatuur van Huawei.

Amerikaanse inlichtingendiensten hielden hun ontdekking tot eind vorig jaar geheim, waarna ze besloten informatie te delen met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die toen overwogen of Huawei mee mocht helpen aan de 5G-netwerken in de landen.

Hoewel Amerika er van overtuigd is dat deze achterdeurtjes bestaan, willen de overheidsmedewerkers niet zeggen of ze Huawei ooit hebben betrapt op gebruik hiervan. 

Vrees voor Huawei

Critici spreken al langer hun vrees voor Huawei uit. Als de fabrikant toegang tot gevoelige data heeft, zou die doorgespeeld kunnen worden aan de Chinese overheid. Het bedrijf heeft altijd ontkend dit te doen. 

Eerder leek er geen bewijs te zijn voor het bestaan van zulke achterdeurtjes. Er werd vooral gesproken over de mogelijkheid van het bestaan hiervan en hoe de Chinese overheid hier misbruik van zou kunnen maken.

De AIVD startte volgens bronnen vorig jaar wel een onderzoek naar Huawei, omdat er mogelijk een achterdeur in telecomnetwerken was aangetroffen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore