2,4 miljard

Hoger beroep over miljardenboete Google van start

12 februari 2020 08:42 Aangepast: 12 februari 2020 08:58
Beeld © AFP

De rechtszaak van Google en moederbedrijf Alphabet om een Europese boete van 2,42 miljard euro ongedaan te krijgen, begint woensdag met een hoorzitting bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

Er zijn drie dagen voor de hoorzitting uitgetrokken. Wanneer het hof uitspraak doet, is nog onbekend.

De Europese Commissie legde de boete in juni 2017 op omdat mensen die Googles zoekmachine gebruikten om producten te zoeken in webwinkels als eerste de resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping gepresenteerd kregen. Die vermeende bevoordeling van de eigen prijsvergelijkingsdienst vormde volgens de Brusselse toezichthouder een inbreuk op de mededingingsregels.

Oneerlijke concurrentie met Android

De Europese Commissie heeft het Amerikaanse techbedrijf meer boetes opgelegd. Zo kreeg Alphabet in juli 2018 een recordboete van 4,34 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.

In maart vorig jaar volgde een boete van 1,49 miljard euro omdat het bedrijf met zijn advertentiedienst AdSense misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie. Google heeft ook deze boetes aangevochten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Toezichthouder onderzoekt overnames startups door techreuzen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Boekingssites klagen over Google bij Europese Commissie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van