Ga naar de inhoud
Robots

Nederlandse robot kan micro-operaties uitvoeren

Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

Operatierobots worden al wel gebruikt, maar een robot waarmee dergelijke microchirurgie kan worden uitgevoerd bestond tot voor kort niet. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, technici van TU Eindhoven en het bedrijf Microsure vonden de 'MUSA-robot’ uit, die minimale trillingen van de doktershand kan wegfilteren.

Supermicrochirurgie is nodig bij de allerkleinste vaten (met een diameter van 0,3 - 0,8 millimeter), bijvoorbeeld om lymfoedeem of vochtophoping in de armen te verminderen. Dan worden lymfevaatjes gekoppeld aan zeer kleine bloedvaatjes om zo het overtollige lymfevocht af te voeren, in de hoop dat de patiënt geen armkousen meer nodig heeft.

'Mijlpaal'

Maastrichtse artsen en wetenschappers testten de methode met twintig patiënten, aldus plastisch chirurg Tom van Mulken tegen het ANP. Twaalf werden met de hand geholpen (door een landelijke expert in deze operaties) en acht met de robot. De ingrepen bleken even veilig en resultaten even goed. Omdat genoemde operatie meteen de allermoeilijkste is, bestaat er volgens hem nu ook goede hoop dat er met de MUSA straks ook beter andere kleine bloedvaten en zenuwen kunnen worden gehecht en bijvoorbeeld vingertopjes kunnen worden teruggeplaatst.

De onderzoekers zijn er nog niet, zeggen ze, maar de bevindingen zijn een mijlpaal en een stap in de verdere ontwikkeling van operatierobots speciaal voor (super)microchirurgische ingrepen. Nader onderzoek, ook internationaal en bij andere operaties zoals bij handchirurgie, moet nog meer duidelijkheid brengen over de toepassingen.

Wetenschappers
Lees ook
Wetenschappers maken 'robotdraadje' voor hersenoperaties
Opererende
Lees ook
Opererende robots en duivelse dilemma's: hoe ver willen we gaan?
Chirurgen
Lees ook
Chirurgen in opleidingen oefenen in VR