Jingpho

Facebook blokkeerde per ongeluk een hele taal

11 februari 2020 16:09 Aangepast: 11 februari 2020 16:34
Beeld © Getty

Het was op sociaal netwerk Facebook ineens niet mogelijk om in de taal Jingpho berichten te plaatsen. Een technische fout had deze teksten per ongeluk onbruikbaar gemaakt.

Jinghpaw wordt vooral gesproken door de Kachin, een minderheid die in Myanmar woont. Wie op 16 januari een bericht in die taal op Facebook probeerde te zetten, kreeg enkel een foutmelding te zien. Dat meldt The Verge.

Het probleem werd enkele uren later weer door Facebook verholpen, waardoor de taal weer in berichten gebruikt mocht worden. Het betrof volgens het sociale netwerk een technische fout, veroorzaakt door vernieuwde software die talen kan identificeren.

Paniek

Het voorval zou hebben gezorgd voor paniek onder de Kachin, die aan den lijve ondervonden hoe Facebook hun taal kan identificeren en uitsluiten. De minderheidsgroep voelt zich vaak onderdrukt door de overheid van Myanmar, die de vlag van Kachin verbiedt bij overheidsevenementen.

Haatzaaien opsporen

De vernieuwde taalsoftware wordt volgens Facebook vooral gebruikt om berichten te vinden die de regels overtreden. Op die manier wordt bijvoorbeeld gezocht naar haatzaaiende berichten, die gebruikers in Myanmar relatief weinig zouden rapporteren bij het bedrijf.

Facebook ging al eens eerder de mist in met de taalsoftware in Myanmar. Afgelopen maand werd de naam van de Chinese president Xi Jinping nog omgezet naar 'Mr. Shithole' door de vertaalcomputer, net op het moment dat de overheidsleider op staatsbezoek was in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook vooraf gewaarschuwd voor enorm datalek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore