Buitenspel

FIFA wil VAR verbeteren met kunstmatige intelligentie

11 februari 2020 15:13 Aangepast: 11 februari 2020 15:21

Voetbalbond FIFA onderzoekt hoe de videoscheidsrechter (VAR) sneller en nauwkeuriger kan worden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Dat vertelt FIFA-technologiebaas Johannes Holzmüller aan Forbes. De kunstmatige intelligentie moet worden ingezet om sneller en nauwkeuriger te bepalen wanneer een speler buitenspel staat. Daarbij wordt gekeken naar wanneer de bal wordt getrapt en waar de ledematen zich bevinden. 

Het systeem werd al getest tijdens het WK in 2019, waarbij de kunstmatige intelligentie volledig offline wedstrijden analyseerde. Toen bemoeide de kunstmatige intelligentie (AI) zich nog niet met de keuzes van scheidsrechters.

De FIFA wil het systeem serieuzer gaan testen in een aantal professionele wedstrijden. Daarnaast wordt de AI nog getraind door bedrijven, zodat de resultaten preciezer worden dan nu al het geval is.

Sneller en preciezer

Het gebruik van kunstmatige intelligentie moet de VAR niet alleen preciezer maken: mogelijk wordt hij er ook sneller door, omdat een assistent-scheidsrechter niet hoeft te verifiëren of de conclusie van de computer klopt. De VAR is vaak een punt tot discussie, omdat tot in de millimeters wordt gekeken of iemand buitenspel is.

In onder andere de Engelse Premier League krijgt de VAR al hulp van software om beter te bepalen of er sprake is van buitenspel, maar die software werkt niet snel en nauwkeurig, waardoor de beslissing soms lang op zich laat wachten. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore