Elektrische auto's

Jaguar legt productie elektrische auto stil door batterijtekort

11 februari 2020 13:12

Jaguar stopt tijdelijk met de productie van zijn elektrische I-Pace-auto's, omdat er een tekort aan batterijen is.

De autofabricage zal aanstaande maandag worden gestaakt, waarna er een week lang geen Jaguar I-Pace-auto’s van de lopende band zullen komen. Dat meldt Electrek. De problemen zouden worden veroorzaakt door LG Chem, dat niet snel genoeg de benodigde accu’s kan leveren.

Jaguar probeert al een tijdje om de hoeveelheid batterijen op te schroeven, om zulke problemen in de toekomst te voorkomen. In 2018 werd een overeenkomst met Samsung gesloten om batterijen voor auto’s te leveren, maar deze accu’s zitten niet in de I-Pace.

De I-Pace is inmiddels 18.000 keer verkocht, waarvan 12.000 in Europa. Dat is voor Jaguar vrij veel, al helemaal met een elektrisch voertuig: het bedrijf verkocht in heel Europa namelijk slechts 76.000 voertuigen.

Tekorten

De pauzeweek zal Jaguar vermoedelijk geen grote problemen opleveren, maar de productiestop laat een breder probleem zien: naarmate meer bedrijven elektrische auto’s maken, wordt het lastiger om hiervoor elektrische accu’s te bemachtigen. Mercedes zou recent zijn productiedoelen hebben gehalveerd wegens problemen met dezelfde accu.

In 2019 zei Tesla al te rekenen op een tekort aan nikkel en lithium - grondstoffen die veel gebruikt worden bij het maken van elektrische batterijen voor auto’s, smartphones en andere apparaten. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van