6,5 miljoen slachtoffers

Telefoonapp lekt gegevens van alle Israëlische stemmers

11 februari 2020 09:22 Aangepast: 11 februari 2020 10:28
Premier Netanyahu. Beeld © AFP

De privégegevens van alle stemgerechtigden in Israël liggen op straat, omdat een app gebruikt bij de verkiezingen een datalek had.

Dat ontdekte het Israëlische Haaretz. Bij het lek kwamen de volledige namen, adressen en identiteitskaartnummers van de 6,5 miljoen burgers op straat te liggen. Dat zijn alle Israëliërs die oud genoeg zijn om te stemmen.

De gegevens waren toegankelijk via een lek in de smartphone-app Elector, die minister-president Benjamin Netanyahu samen met zijn politieke partij gebruikt om met kiezers te communiceren. De app wordt vooral ingezet om burgers naar de stembussen te krijgen tijdens de verkiezingen.

Wachtwoord op de voorpagina

Het lek vond zijn oorsprong op de website van de app. Door met de rechtermuisknop op de beginpagina te drukken en te kiezen voor 'bekijk bron', wordt de achterliggende code van de pagina getoond. Op die pagina stonden nog de gebruikersnamen en wachtwoorden van de beheerders.

Met die accounts was het doodsimpel om in te loggen in de diepste systemen van Elector, waar ook het stemregister staat. Het is niet bekend hoeveel mensen het lek ook actief hebben misbruikt. 

Waakhond kijkt er naar

De privacywaakhond van Israël kijkt naar de kwestie, maar heeft nog geen formeel onderzoek aangekondigd. De verkiezingen in Israël vinden over drie weken plaats. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland heeft meeste meldingen datalekken van Europa'

Luister ook de Bright Podcast:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore