Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Instagram op je bord: je socials bepalen wat je eet

10 februari 2020 17:07 Aangepast: 12 februari 2020 09:08
Beeld © Unsplash

Je eet wat je volgt, zeggen onderzoekers. Als je het gevoel hebt dat al je Facebookvrienden en Instagramvolgers rete-gezond leven, is de kans groter dat je dit zelf ook gaat doen.

En andersom werkt dat ook zo: wie alleen maar junk-food op zijn tijdlijn voorbij ziet komen, bestelt eerder een pizza dan een salade. Dat blijkt uit onderzoek van de New Aston University.

De onderzoekers vroegen ruim 350 respondenten om aan te geven hoeveel groenten en fruit ze dachten dat hun Facebookvrienden aten, en hoeveel junkfood en frisdrank ze consumeerden. Of deze vrienden in de praktijk ook zo gezond of ongezond aten is niet van belang: het gaat om wat ze online uitstralen.

Dan kan het wel een keertje

Deze antwoorden werden vergeleken met het eetgedrag van de respondenten zelf. Uit die vergelijking blijkt dat mensen in wiens online bubbel het gebruikelijk is om ongezond te eten, zelf ook sneller naar een vette hap grijpen. "Als je je vrienden hetzelfde ziet doen, dan krijg je het gevoel dat het voor een keertje wel kan". De mensen wiens online vrienden gezonder lijken te eten, consumeren zelf ook meer groente en fruit.

De onderzoekers keken ook naar het BMI van de respondenten, maar dat blijkt in dit onderzoek geen invloed te hebben. Het is nog niet bekend of er ook op de lange termijn ook echte effecten zijn. Als die er blijken te zijn, ziet dietist Aisling Piggott van het British Dietetic Association er wel wat in. Social media zouden in de toekomst ingezet kunnen worden om een gezondere leefstijl te promoten en mensen een beetje in de juiste richting te 'nudgen'. 

Jezelf een beetje influencen op voedselgebied? Voor mooie plaatjes van gezond eten moet je bijvoorbeeld bij Healtyish zijn. Zoek je juist meer snackinspiratie? Onderstaand Instagram-account maakt je zoetste dromen waar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore