Deepfakes

Reuters test presentator met deepfake-techniek

10 februari 2020 12:29 Aangepast: 10 februari 2020 12:30

Persbureau Reuters maakt met behulp van de technologie deepfake automatisch nieuwsvideo's. Daarbij lijkt het alsof een echte presentator het nieuws voorleest.

Reuters werkte samen met de startup Synthesia aan een systeem van een programmeerbare, virtuele presentator. De nieuwslezer klinkt en ziet er exact uit alsof hij live verslag doet van een voetbalwedstrijd. Het is echter software met kunstmatige intelligentie, die de video's zonder tussenkomst van medewerkers maakt.

Reuters en Synthesia gebruikten een neuraal netwerk, zelflerende software die ook wordt gebruikt bij het maken van deepfake-video's. Ook werd er opgenomen videomateriaal van een presentator gebruikt.

Het persbureau wil hiermee experimenteren met rechtstreekse presentatie van nieuws met gebruik van kunstmatige intelligentie.

Ook de BBC experimenteerde met Synthesia's technologie, waarbij BBC Click-presentator Matthew Amroliwala het nieuws in verschillende talen voorleest. De technologie is in verschillende talen op de website van Synthesia zelf uit te proberen

Er is ook een live demo van een automatisch gegenereerd BBC-weerbericht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze app plakt jouw hoofd via deepfake in een gifje

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook verbiedt plaatsen van deepfakes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van