Waterstof op het water

Nederlandse botenbouwers in de spotlights: koopt Bill Gates superjacht?

10 februari 2020 10:27 Aangepast: 11 februari 2020 14:44
Bill Gates Beeld © ANP

De Nederlandse jachtontwerper Sinot en scheepsbouwer Feadship staan wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling, door geruchten rond een eventuele miljoenendeal met de Amerikaanse topondernemer Bill Gates. Koopt de steenrijke zakenman een jacht, zoals een Britse krant beweert? Sinot ontkent in alle toonaarden, Feadship wil niet reageren.

De Britse krant The Telegraph schrijft dit weekend dat Bill Gates een schip heeft besteld bij de Nederlandse scheepsbouwer Feadship, ter waarde van een half miljard dollar. Het zou gaan om een jacht dat vaart op waterstof, losjes gebaseerd op een ontwerp van Sinot, gevestigd in Eemnes. 

‘Niet bij ons besteld’

Kim Stone,verantwoordelijke voor de klanten bij Sinot, is niet blij met de aandacht. Zij laat in een telefonische reactie weten niet blij te zijn dat The Telegraph stelt dat het schip voor Gates gebaseerd zou zijn op The Aqua.

Er zijn volgens haar geen ontwerpen of schetsen van The Aqua verkocht aan Feadship. "Het project is uitsluitend van ons", zegt ze. Ze voegt eraan toe dat elke geïnteresseerde zich mag melden bij Sinot.  

Feadship laat in een reactie weten niet inhoudelijk te willen reageren. Duidelijk is dat het bedrijf niet blij is met alle aandacht. "We verwijzen naar de rectificatie van Sinot op de website. Verder geven we geen commentaar", aldus een woordvoerder.

6000 km

Hoe dan ook: als het schip dat Gates uiteindelijk krijgt een beetje in de buurt komt van The Aqua dan krijgt hij niet bepaald een speedboot.  

De maximale snelheid is met 17 knopen (31,5 kilometer per uur) niet zo bijzonder, maar The Aqua heeft met een actieradius van meer dan 6000 nautische kilometer genoeg brandstof om de Atlantische Oceaan over te steken. Mocht het echt tegenzitten, dan kan er ook nog een dieselgenerator aan als de haven in zicht is.

644 miljoen dollar

Het gaat nog wel even duren voordat je Gates in een eventuele stuurhut ziet zitten. Het schip, dat speciaal voor hem gebouwd zou zijn, zou naar verwachting pas in 2024 zeewaardig zijn. Het jacht gaat volgens The Telegraph in totaal zo'n 500 miljoen pond (529 miljoen euro) kosten. 

Update 17:39 uur: Eerder meldden we op basis van berichtgeving van The Telegraph dat Bill Gates een schip op waterstof had gekocht bij Feadship, op basis van het ontwerp van Sinot. Dat blijkt te stellig. Sinot heeft met de eventuele aankoop niets te maken, Feadship wilde nog niet reageren.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van