Tech

Googles zelfrijdende auto gaat handgebaren van fietsers herkennen

08 juli 2016 12:52 Aangepast: 31 juli 2017 00:00
Beeld © Google

Goed nieuws voor fietsers die vrezen dat zelfrijdende auto’s hen in de toekomst over het hoofd zien: Google werkt aan een systeem dat fietsers van alle soorten en maten in de gaten kan houden.

"Onze sensoren detecteren handsignalen als een indicatie dat de fietser wil afslaan of wil oversteken", schrijft Google in het nieuwste rapport over zijn zelfrijdende auto.

"Fietsers maken vaak handgebaren ver voor ze afslaan, en onze software is ontworpen om signalen van fietsers te onthouden, om zo later beter te kunnen anticiperen op wat die fietser gaat doen", aldus Google. Daarbij zet het bedrijf zijn machine learning-technologie in; software die steeds beter in staat is om objecten te herkennen naarmate het meer objecten ziet.

Bierfiets

Daarom herkent de zelfrijdende auto van Google niet alleen de doorsnee tweewieler, maar duizenden soorten fietsen, van mountainbikes tot tandems en van eenwielers tot conference bikes, een soort Amerikaanse variant op de bierfiets.

Het systeem zou ook in het donker goed werken, en daarbij zijn snelheid aanpassen en zelfs bedacht zijn op fietsers die roekeloos rijden. Eerder leerden de auto’s van Google al om autonoom te toeteren, om andere weggebruikers te waarschuwen.

Zelfrijdende auto's kunnen veiliger

Eerder deze maand viel het eerste dodelijke slachtoffer door een zelfrijdende auto. Een Tesla-bestuurder vertrouwde teveel op de Autopilot-functie, die de auto op de snelweg deels zelfstandig op de baan houdt en afstand tot andere auto's bewaart.

Volledig autonome wagens zoals die van Google zijn nog niet te koop, dat duurt vermoedelijk nog tot minstens 2020. Zulke auto's moeten nog veel leren over alle mogelijke complexe verkeerssituaties, bovendien moeten tal van wetten worden aangepast om zelfstandig rijdende auto's toe te laten tot de openbare weg.

Bron: Bright.nl. Volg Bright ook op Facebook en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van