Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Nieuwste model'

Huawei lanceert vouwtelefoon Mate X in maart in Europa

07 februari 2020 16:17 Aangepast: 07 februari 2020 19:39
Beeld © Getty

Huawei brengt zijn opvouwbare Mate X vanaf maart in Europa op de markt. De telefoon zal ook in Nederland verkocht worden.

Dat zegt Walter Ji, de baas van Huawei's consumententak in West-Europa, tegen Bright. De Mate X werd in februari 2019 onthuld tijdens telefoonbeurs Mobile World Congress. De telefoon verscheen uiteindelijk in november in China.

Het scherm van de Mate X vouwt naar buiten, waardoor je aan de voor- en achterkant schermen hebt zitten. Het toestel is erg duur en kost in China zo'n 2200 euro.

In maart wordt volgens Ji "de nieuwste versie" van de Mate X op de Europese markt gebracht. De vouwtelefoon zal ook in Nederland beschikbaar komen, al noemt Huawei nog geen specifieke datum. Over wat die "nieuwste versie" precies betreft wil Huawei nog geen uitspraken doen.

De concurrerende Samsung Galaxy Fold werd ook meermaals uitgesteld, maar die vouwtelefoon is sinds januari in Nederland verkrijgbaar. De vouwbare Motorola Razr, met een andere vorm dan de Mate X en de Galaxy Fold, komt binnen enkele maanden ook naar Nederland.

In gesprek met grote appmakers

Ji zegt ook dat Huawei in gesprek is met belangrijke appmakers, om hun apps naar de eigen appwinkel van Huawei te krijgen. Dat is belangrijk, omdat het Chinese Huawei zijn nieuwe toestellen door de handelsoorlog tussen de VS en China niet met de Play Store van het Amerikaanse Google kan leveren.

Consumenten kunnen populaire Facebook-apps zoals WhatsApp en Instagram nu al handmatig installeren op nieuwe Huawei-toestellen. Met het oog op de veiligheid en het verkrijgen van nieuwe updates is die manier echter verre van ideaal. Huawei zegt met grote appmakers in gesprek te zijn om populaire apps in zijn eigen appwinkel te krijgen, maar noemde daarbij geen namen of datums.

Strategie ongewijzigd

Ondanks de handelsoorlog blijft de Europese marktstrategie van Huawei volgens Ji ongewijzigd. Tijdens Mobile World Congress worden meerdere nieuwe smartphones en andere producten van Huawei aangekondigd, die net als voorgaande jaren in Europa zullen verschijnen.

De nadruk blijft liggen op smartphones, die de spil vormen voor het ecosysteem van Huawei. Dat bestaat verder uit onder meer tablets, draadloze oordoppen, smartwatches en slimme brillen. Huawei wil die producten zo goed mogelijk samen laten werken, zodat consumenten het ecosysteem van Huawei verkiezen boven dat van Google. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vouwtelefoon Motorola Razr al kapot na 27.000 keer vouwen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore