Hey Siri

'Ouderen langer zelfstandig dankzij spraakassistenten'

06 februari 2020 12:59 Aangepast: 06 februari 2020 12:59
Beeld © Samsung

Dankzij apparaten met spraakherkenning zouden ouderen langer zelfstandig kunnen blijven, stelt ouderenorganisatie ANBO. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 112 bellen, vertrektijden van bussen opzoeken en boodschappenlijstjes maken.

Ouderenorganisatie ANBO heeft onderzoek gedaan onder 3450 ouderen. Twee op de drie mensen geven aan dat ze langer onafhankelijk zijn doordat ze de digitale assistent vragen kunnen stellen, en dat ze er daarom graag gebruik van maken.

Volgens de ANBO vinden de ondervraagden dat de technologie kansen biedt om hun leven beter en leuker te maken. Wel stellen zij dat de techniek beter moet. Ze willen zoekvragen liefst in hun eigen woorden stellen, in plaats van met vaste commando's, zoals nu meestal het geval is.

Slimme assistent eigen naam geven

Sommige ouderen willen het apparaat een eigen naam kunnen geven, alsof het een huisdier is. Ze vinden commando's als 'Hé Google' niet prettig.

Volgens Atie Schipaanboord van ANBO kunnen gemeenten, banken, verzekeraars en pensioenfondsen spraaktechnologie gebruiken om ouderen te bereiken. "Daarnaast zien we kansen op het gebied van praktische zaken; bijvoorbeeld het bedienen van gordijnen. En het bereiken van hulpdiensten in geval van nood. Ook kan deze technologie ouderen op sociaal gebied helpen: om contacten te leggen en te onderhouden. Mensen kunnen bijvoorbeeld een spel met elkaar spelen via voice technologie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Installatietechniek in trek door smart home'

Geen video missen? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van