29 procent stijging

Aantal meldingen datalekken fors gestegen

06 februari 2020 10:23 Aangepast: 10 maart 2020 17:39

Het aantal meldingen over datalekken dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in 2019 kreeg is met bijna een derde toegenomen. AP kreeg bijna 27.000 datalekmeldingen.

Het aantal meldingen stijgt ieder jaar sinds 2016 toen het melden van datalekken verplicht werd, aldus de privacywaakhond. Nederland is koploper wat betreft het aantal meldingen van datalekken in Europa, naast Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De meeste meldingen komen uit de financiële dienstverlening, met 30 procent. In bijna driekwart van de gevallen gaat het dan om herinneringsbrieven voor openstaande facturen, die door een ander zijn geopend en vervolgens retour zijn gestuurd.

De zorg is goed voor 28 procent van de meldingen, gevolgd door het openbaar bestuur met 17 procent van de meldingen. Ook over het algemeen gezien gaan de meeste datalekken over het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger: 67 procent van de lekken.

"Wanneer deze post wordt ingezien door onbevoegden kan dat grote impact hebben op de betrokken personen", zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP.

Groei meldingen hacks en phishing

De AP kreeg in 2019 ook een kwart meer meldingen over hacking, phishing of malware-incidenten dan in 2018. Toch kwam het totaal op 902 meldingen, vooral van grotere organisaties die persoonsgegevens van veel mensen verwerken.

Onder malware valt ook gijzelsoftware, zoals het soort waar de Universiteit Maastricht slachtoffer van werd. Woensdag werd bekend dat de universiteit bijna 2 ton aan losgeld betaalde om zijn gegijzelde computers weer te kunnen gebruiken.

Meer technieuws? Volg Bright op Twitter

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste hulp bij ransomware: zo reageer je als bedrijf op een gijzeling

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Nederland heeft meeste meldingen datalekken van Europa'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privégegevens duizenden camgirls op straat na datalek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van