ClearView

YouTube tegen startup: stop met verzamelen van gezichten

05 februari 2020 21:48 Aangepast: 05 februari 2020 22:31

YouTube eist in een brief dat de omstreden startup ClearView stopt met het scannen van gezichten in de video’s op het platform.

Met die scans bouwt ClearView een enorme database op voor gezichtsherkenning. Eerder dit jaar bleek dat de startup het hele internet afgaat, op zoek naar gezichten voor die steeds grotere databank.

Met de brief dreigt YouTube maatregelen te nemen als ClearView niet stopt, meldt CBS News. Daarnaast eist de videosite dat alle opgeslagen beelden per direct worden gewist.

Rechtszaken dreigen

De startup stelt echter bereid te zijn om de zaak in de rechtbank uit te vechten. Volgens CEO Hoan Ton-That verwerkt het bedrijf alleen maar publieke informatie, wat door de Amerikaanse grondwet beschermd zou zijn.

YouTube is niet de eerste die een dergelijke brief naar ClearView stuurt. Eerder deed sociaal netwerk Twitter nog hetzelfde, wat volgens Ton-That ook in de rechtbank beslecht zal worden.

Politie

De beeldbank van ClearView wordt ingezien door meer dan zeshonderd politie-instanties in de Verenigde Staten, die hiermee verdachten proberen op te sporen. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden er personen aan de gezichten gekoppeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moskou rolt 'grootste systeem' voor live gezichtsherkenning uit

Mis geen video, volg het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore