Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Een stukje social media

Socialmedia-hype rond legpuzzels: dit zijn de beste puzzels

11 februari 2020 12:32

De puzzel is dankzij social media bezig met een grote comeback. Deze vijf legpuzzels zijn 'Instagrammable'.

Een legpuzzel doet denken aan een scène met een hoogpolig tafelkleed, tikkende klok en je opa en oma. Maar dankzij TikTok, Instagram en YouTube is de puzzel terug van weggeweest. Maar hoe dan?

Puzzelen is eenzaam, je bent er uren mee kwijt zonder enig nuttig resultaat en kan verslavend en frustrerend zijn. Net als social media, dus. En daar ligt dan ook de oorzaak. De puzzel is bezig met een comeback, of zoals ze op Engelstalige blogs zeggen: een renaissance, dankzij twee duellerende fenomenen. Social media, en de noodzaak los te komen van social media. 

Miranda uit de Netflix-hit The Circle besteedt haar vrije uren aan puzzelen. Tobey Maguire zit op wedstrijdpuzzelen. Hashtags als #puzzlelover, #puzzlesofinstagram, #puzzletime en #jigsawpuzzle op TikTok, Instagram en YouTube leiden tot miljoenen views.

'Technologie houdt ons bij elkaar'

De JigsawPuzzles subreddit op Reddit, heeft 14.000 gebruikers. Beheerder Michael Giragosian meent dat ondanks dat 90 procent van de puzzelaars alleen puzzelt, het internet een grote reden vormt. “Technologie is hoe we nieuwe puzzels vinden,” aldus Giragosian tegen MIT. “Het brengt ons samen. Tegelijkertijd houdt technologie ons bij elkaar vandaan. We houden allemaal van jigsaw puzzles, maar puzzelen het liefst in onze eigen ruimte.”

Voor wie zijn tijd toch op social media in plaats van aan de keukentafel wil doorbrengen, is er de hashtag #satisfying waar je mensen na noeste arbeid het laatste stukje op z’n plek ziet leggen. 

Zoals altijd werken goed ontworpen dingen prettiger en beter. Naast alle stockphotos, cartoons van Jan van Haasteren en landschappen van monopolist Ravensburger is er een wereld aan designerpuzzels. Sommige puzzels zitten zelfs in een zijden doos. Dit is onze top 5 aan mooie legpuzzels. 

1 Full moon puzzle

Ronde puzzel met slechts 100 stukjes maar o zo moeilijk omdat ze allemaal op elkaar lijken. Foto gemaakt door NASA, puzzel gemaakt ter ere van 50-jarige Apollo 11 landing.

110 stukjes, 23 euro

Impossible Minions puzzle

Ik gaf deze onmogelijke puzzel aan mijn puzzelverslaafde neefje. Hij heeft het geprobeerd maar inderdaad: onmogelijk. Zelfs als je het niet erg vindt als er gele beestje voor je ogen dansen. 

1000 stukjes, 12 euro.

Gradient puzzle

Misschien wel de mooiste puzzel en met 1000 stukjes ook wel een pittige is deze met een kleurverloop. Werkt meditatief, zegt ontwerper Bryce Wilner. Je kunt uit verschillende kleuren kiezen. Zelfs te koop in het museum.

1000 stukjes, 25 euro.

4 Geode puzzle

Ieder van deze unieke puzzels is door een computer gegenereerd tot een doolhofachtig patroon. Samen met de haast hallucinerende afbeelding van de doorsnede van een edelsteen is dit een van de moeilijkste puzzels.

Houten puzzel met variabel aantal stukjes, 60 euro.

5 Maak je eigen puzzel

Bij MyRavensburger en bij Zazzle kun je je eigen puzzel maken van een mooie foto. Dat kan heel cheesy uitpakken maar met een beetje gevoel voor esthetiek kies je een mooi detail of een beeld met kleine kleurvariaties zodat er iets kunstigs uitkomt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Puzzelgame Dr. Mario World verschenen voor iOS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore