Vervang een stuk

Fairphone heeft nu ook een modulaire koptelefoon

07 februari 2020 12:13 Aangepast: 07 februari 2020 12:35

Kabeltje geknapt? Oortje eraf getrokken? De modulaire koptelefoon van Fairphone is goedkoper te vervangen.

De 'duurzame' smartphone Fairphone heeft nu ook oortelefoons die bestaan uit vervangbare onderdelen. De Fairphone-oortelefoons zijn modulair, dus als de kabel een inwendige breuk heeft, hoeft je alleen maar de kabel te vervangen. Dat kost je maar 13 euro, versus 35 euro voor een gehele set earphones. Want waarom zou je het duurste onderdeel weggooien als dat het nog prima doet?

De oortjes klik je in een handomdraai los met behulp van vergulde MMCX-connectoren. Verder zit hij slim in elkaar. De audioplug (3,5 mm) zit onder een hoek van 45° om trekontlasting te voorkomen, zodat dat de draden minder gemakkelijk breken.

De modulaire oortelefoon heeft dubbele dynamische drivers, terwijl de oordopjes van traagschuim zorgen voor meer comfort en geluidsisolatie. En je kunt makkelijk tracks overslaan, het volume wijzigen of telefoongesprekken beantwoorden met de ingebouwde afstandsbediening en microfoon. Het streven is zelfs om een losse linker en rechter earbud in de online shop te kunnen verkopen.

Fairphone wil laten zien dat het haalbaar is om elektronica te maken die voor een betere wereld gaan op het gebied van grondstoffen, levensduur, werkomstandigheden, open-source ontwerp en transparantie in productie en prijs. Producten zelf kunnen repareren is daar een middel toe.

De recente smartphone Fairphone 3 is door de reparatie-experts van iFixit onlangs beoordeeld met een 10 uit 10 voor 'repareerbaarheid'.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Video: de Fairphone kun je nu zelf betere camera's geven

Miniatuurvoorbeeld
Uit het archief

Special: de Fairphone als goed begin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van