Ga naar de inhoud
124 miljoen betalend

Groei Spotify boven verwachting: 271 miljoen gebruikers

Beeld © Getty Images

Spotify heeft nu in totaal 271 miljoen maandelijks actieve gebruikers, waarvan 124 miljoen betalende abonnees.

Dat maakt de Zweedse muziekdienst woensdag bekend in zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2019. Het aantal maandelijks actieve gebruikers groeide met 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Die groei is voor het derde kwartaal op rij groter dan Spotify had verwacht, en vooral te danken aan veel nieuwe abonnees uit Europa, Noord- en Latijns-Amerika. In die regio's vlakte het aantal gebruikers eerder wat af.

Groei zet door

Het aantal betalende gebruikers groeit bijna net zo hard, 29 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder tot 124 miljoen abonnees. Niet eerder kreeg Spotify er in een kwartaal zoveel nieuwe gebruikers bij als de afgelopen drie maanden.

Spotify zegt de groei mede te danken aan nieuwe aanbiedingen waarbij abonnees met een familie-abonnement drie maanden gratis luisteren. Voor 2020 verwacht de dienst 348 miljoen maandelijks actieve gebruikers, waarvan 143 miljoen betalende abonnees.

Die betalende gebruikers brengen ook het meeste geld op. De totale omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 1,8 miljard euro, 1,6 miljard daarvan was de opbrengst van abonnees. Reclames die gratis gebruikers horen, brachten 217 miljoen euro op.

Nog geen winst

De operationele kosten van Spotify blijven groeien: 551 miljoen euro afgelopen kwartaal, 80 procent hoger dan een jaar eerder.

De verliezen bleven met 77 miljoen euro beperkt, tegenover 94 miljoen een jaar eerder.

Podcasts

Spotify biedt naast muziek ook podcasts aan, zowel openbaar beschikbare als exclusieve. Luisteraars besteden volgens Spotify 200 procent meer tijd aan podcasts dan vorig jaar, het bedrijf zegt echter niet om hoeveel tijd het gaat.

Spotify kondigde ook aan dat het The Ringer heeft overgenomen, een populair podcastnetwerk over sport. Eerder nam Spotify al podcastnetwerken Gimlet en Anchor over.

Apple Music

Spotify's grootste concurrent op de markt voor muziekstreaming is Apple Music. Die dienst had een half jaar geleden 60 miljoen gebruikers. Apple Music is in tegenstelling tot Spotify enkel voor betalende abonnees beschikbaar.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's