Ga naar de inhoud
Elektrische stepjes

Kamerleden: 'Maak haast met nieuwe regels elektrische step'

Er moet snel duidelijkheid komen over de toelating van de elektrische step op de openbare weg, vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. "De minister loopt achter de feiten aan", zegt D66 tegen Bright.

Ook al zijn ze nu nog niet toegelaten, er rijden al jaren mensen op elektrische stepjes rond op de Nederlandse wegen. "De minister moet eindelijk eens vaart maken met het duidelijk maken van de veiligheidseisen waar deze nieuwe elektrische voertuigen aan moeten voldoen", vindt D66-kamerlid Rutger Schonis.

'Innovatie sneller dan wetgeving'

Ook oppositiepartijen GroenLinks en PVV manen tot haast met nieuwe regels voor vernieuwende voertuigen zoals de elektrische step. “Maar we moeten wel duidelijke afspraken maken over veiligheid en ruimte”, zegt GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger. “Waar mag je rijden? Hoe hard? Moet je een helm op? De innovatie gaat duidelijk sneller dan de wetgeving en dat moet dus sneller.”

PVV-kamerlid Roy van Aalst stelt: "Innovatie zoals de e-steps zijn mooi en het is heel belangrijk dat de overheid een faciliterende rol inneemt wat betreft de wetgeving." Wel moeten volgens Van Aalst situaties zoals met de elektrische bolderkar Stint worden voorkomen. Bij de introductie van de Stint lag de nadruk te veel op innovatie, en werden daarom slechts lichte eisen gesteld aan de veiligheid. 

'Veiligheid op één'

De VVD vindt het snel genoeg gaan als de minister later dit jaar met nieuwe regels komt. VVD-kamerlid Remco Dijkstra: "Vanwege het Stint-debacle is het logisch dat verkeersveiligheid op één staat en dat innovatie even van minder belang wordt geacht. De VVD ziet echter wel het belang van nieuwe innovatieve producten binnen de mobiliteit, zoals e-steps en andere voertuigen, die mensen meer mobiel maken en zeker een plekje in de samenleving zullen veroveren."

In andere EU-landen wel legaal

Woensdag debatteert minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur met de Tweede Kamer over de regelgeving rond lichte elektrische voertuigen. Elektrische steps en andere kleine elektrische voertuigen, zoals elektrische eenwielers en e-skateboards, zijn in bijna alle EU-landen inmiddels toegestaan. In Nederland niet, ook al mogen ze wel verkocht worden.

Gebruikers riskeren een boete van minstens 380 euro en inbeslagname. Bovendien zijn ze niet verzekerd bij een ongeval.

In de nasleep van het ongeluk met de Stint concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er duidelijkere regels moeten komen voor toelating van licht gemotoriseerde voertuigen: aan welke veiligheidseisen zij moeten voldoen en welke plaats zij moeten krijgen op de openbare weg.

Nieuwe regels op komst

Voor vernieuwende elektrische voertuigen geldt nu een tijdelijk toetsingskader dat is opgesteld na het ongeluk met de Stint. Later dit jaar komt de minister met nieuwe regels per voertuigcategorie, dus ook voor elektrische stepjes.

Fabrikanten van e-steps kunnen op basis van die nieuwe regels dan vergunningen aanvragen. In de praktijk zal het dus nog wel even duren voordat Nederlanders legaal en verzekerd met hun elektrische step de weg op kunnen. 

Volg Bright op YouTube voor meer video's over gadgets en elektrische voertuigen

'Sta
Kijk ook
'Sta elektrische stepjes en skateboards toe op de weg'
Elektrische
Kijk ook
Elektrische step Xiaomi na 9 maanden: plezier en pech