Misleidende video's

YouTube pakt manipulatie in politieke video's aan

03 februari 2020 18:19 Aangepast: 03 februari 2020 19:09

YouTube heeft bekendgemaakt dat het geen gemanipuleerde of vervalste inhoud toelaat in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november.

Het verbod van YouTube gaat niet om filmpjes waarbij de uitspraken van iemand anders uit zijn verband worden gehaald, maar om beelden waarmee schade kan worden aangericht, "bijvoorbeeld een filmpje dat is gemanipuleerd, zodat het lijkt of een regeringsfunctionaris is overleden".

Ook misleiding van kiezers, zoals het delen van een verkeerde verkiezingsdatum, mag niet. Foute beweringen over de vraag of iemand kandidaat mag zijn, zijn ook taboe. YouTube wil ook niets weten van pogingen om anderen na te doen en van pogingen om het aantal views en likes kunstmatig op te krikken.

Beïnvloeding kiezers voorkomen

YouTube werkt nauw samen met een speciaal team van eigenaar Google, de Threat Analysis Group. Die wil beïnvloeding van kiezers voorkomen. Over precies negen maanden kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. Dat betekent dat ze de komende maanden worden bestookt met reclamefilmpjes, gerichte advertenties, telefoontjes, folders en ander campagnemateriaal vol halve waarheden en hele leugens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verzoek aan Facebook en Google: stop met politieke advertenties in VK

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van