Wifi uit de muur

Slim behang versterkt wifi-signaal tien keer

03 februari 2020 11:02 Aangepast: 03 februari 2020 12:51

Wetenschappers maken een behang met daarin duizenden kleine antennes verwerkt, waarmee wifi-signalen tot een factor tien worden versterkt.

In steeds meer apparaten is wifi ingebouwd. Die apparaten worden alsmaar kleiner en dat betekent minder ruimte voor wifi-antennes met als gevolg een slechte signaalontvangst.

Onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit ontwikkelden daarom een reeks speciale platen die samen een 'slim behang' vormen, dat uit zo'n drieduizend antennes bestaat. 

Spiegel en lens

Het systeem RFocus werkt als 'wifi-spiegel' om signalen te reflecteren en als 'lens' die wifi-signalen heel precies kan focussen op een specifiek apparaat in een ruimte. Het maakt niet uit aan welke kant het apparaat zich van dit slimme behang bevindt.

Het wifi-signaal, dat tien maal versterkt kan worden, werkt aan beide kanten van het behang. Bovendien zorgt RFocus in een kantooromgeving voor een verdubbeling van het aantal beschikbare wifi-kanalen.

Geconcentreerde straal

Het meest sterke wifi-signaal ontstaat als er beamforming plaatsvindt, oftewel een apparaat stuurt een geconcentreerde straal van data via een wifi-signaal naar een ontvanger. Maar de goedkope kleine antennes in de meeste apparaten kunnen dat niet. RFocus neemt deze taak tussen twee apparaten over.

De drieduizend onderdelen in de RFocus functioneren ieder als een RF-switch oftewel een schakelaar die radiogolven kan doorlaten of reflecteren. Een slim algoritme bepaalt welke elementen in het behang signalen doorlaten en welke reflecteren. Hierdoor kan RFocus een straal vormen gericht op een specifiek apparaat waardoor de signaalsterkte fors toeneemt.

Gebruikt bijna geen energie

RFocus gebruikt geen versterkers om het signaal op te peppen en stuurt dan ook zelf geen signaal uit en gebruikt vrijwel geen energie. Bovendien gebruikt RFocus onderdelen die maar een paar cent per stuk kosten.

RFocus is nog een prototype. In het recent gepubliceerde onderzoek wordt niet vermeld of RFocus als slim behang op termijn in kantoren aan de wand zal hangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van