Zedendelinquenten

VS onderzoeken Tinder en Bumble om minderjarige gebruikers

31 januari 2020 16:48 Aangepast: 02 februari 2020 08:23
Beeld © Alexander Sinn

Datingapps Tinder en Bumble worden in de VS onderzocht wegens het toelaten van minderjarige gebruikers en zedendelinquenten.

Populaire datingapps waaronder Tinder, Bumble en Grindr worden op verzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzocht. De moederbedrijven van de datingapps moeten informatie overleggen over hun methoden voor het verifiëren van gebruikers en over hun procedures bij klachten.

De apps zouden onvoldoende hun best doen om vast te stellen of gebruikers meerderjarig zijn. Ook zouden klachten van minderjarigen over aanrandingen of verkrachting mogelijk niet goed worden afgehandeld. Bovendien willen de onderzoekers weten welke data over gebruikers wordt verzameld.

Betalen voor bescherming

"Veel populaire gratis datingapps zouden geregistreerde zedendelinquenten toelaten, terwijl de betaalde versies van dezelfde apps geregistreerde zedendelinquenten uitsluiten", zegt onderzoeksleider Raja Krishnamoorthi van het Huis van Afgevaardigden. "Bescherming tegen zedendelinquenten moet geen luxe zijn die beperkt blijft tot betalende klanten."

Match Group, eigenaar van onder meer Tinder, OKCupid en Match.com, noemt de rapporten waar het Huis van Afgevaardigden zich op baseert "onwaar" en "oneerlijk", maar wil niet op specifieke details ingaan. Wel zegt het bedrijf elke mogelijke techniek in te zetten om minderjarigen en mensen met slechte bedoelen van zijn diensten te weren. Grindr en Bumble hadden nog geen reactie op het onderzoek.

Paniekknop Tinder

Tinder kwam deze week ook al in het nieuws dankzij zijn onlangs aangekondigde paniekknop. Gebruikers kunnen in geval van nood tijdens een date hun locatie delen. Die gegevens blijken echter door Tinder weer gedeeld te worden met advertentiebedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tinder komt met paniekknop en fotocontrole

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tinder en Grindr overtreden wet: verhandelen stiekem je data'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van