Politie krijgt app

Moskou rolt 'grootste systeem' voor live gezichtsherkenning uit

30 januari 2020 20:28 Aangepast: 30 januari 2020 21:12
Beeld © Malini Witlox

Moskou start met live gezichtsherkenning in de stad. Zodra er een verdachte wordt gesignaleerd, krijgt de politie een notificatie via een smartphone-app.

In Moskou wordt op 'grote schaal' een nieuw systeem voor live gezichtsherkenning uitgerold. Met deze technologie is het mogelijk om mensen te herkennen direct als ze langs een camera lopen. 

Live gezichtsherkenning wordt al sinds 2017 in de stad getest, met technologie van het Russische bedrijf NtechLab. Het is nog niet duidelijk hoeveel camera's er gebruikt gaan worden. Alex Minin, ceo van NtechLab, stelt tegenover The Verge dat de uitrol de grootste ooit is. 

Minin stelt dat de politie van Moskou de technologie gaat gebruiken door een lijst met verdachten op te stellen. Zodra er een match is, krijgt de politie een bericht via de NtechLab-app. 

Privacy

Rond de uitrol van live gezichtsherkenning in grote steden klinkt vanuit verschillende hoeken zorgen over privacy. Ook Google is voorstander van een tijdelijke ban. Er is volgens het bedrijf tijd nodig om na te denken over hoe de technologie wordt gebruikt. 

Minin stelt dat de angsten ongegrond zijn. "Wanneer het zorgvuldig wordt gebruikt, is dit systeem niet alleen ongevaarlijk voor normale mensen, maar helpt het ook enorm in het vangen van terroristen, criminelen, pedofielen en zakkenrollers.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van