Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Meten = niet weten

'Vertrouw niet blind op fitnesstrackers en smartwatches'

30 januari 2020 14:23 Aangepast: 30 januari 2020 19:27
Beeld © GettyImages

Veel mensen gebruiken tegenwoordig gezondheidsapps, fitnesstrackers en smartwatches om te controleren hoe ze er lichamelijk aan toe zijn. Dat heeft, naast voordelen, ook nadelen. Daarom adviseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) ze niet blind te vertrouwen.

Als mensen zelf gegevens over hun lichaam en leefstijl meten, zoals bijvoorbeeld hun hartslag, en daarmee hun gezondheid verbeteren en ziekte voorkomen, kan dat tot kostenbesparing in de zorg leiden, stelt het centrum. Maar, bijvoorbeeld doordat de overheid het gebruik van apps en wearables toejuicht, kunnen mensen de indruk krijgen dat 'deze vorm van e-health zijn meerwaarde voor de zorg al heeft bewezen'. "Terwijl lang niet al die apps en wearables van goede kwaliteit zijn en onbetrouwbare metingen presenteren. Als gebruikers daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, kan dat tot gezondheidsschade leiden", schrijft het CEG.

Of, juist het tegenovergestelde gebeurt: dat mensen die eigenlijk gewoon gezond zijn, onnodig naar de dokter gaan omdat ze zich ongerust maken. Ook zouden de apps en wearables niet altijd toegerust zijn op mensen die niet zo goed met digitale dingen overweg kunnen.

Het centrum pleit daarom voor terughoudendheid van de overheid en een kwaliteitskeurmerk waarbij ook wordt gekeken naar toegankelijkheid en gebruiksgemak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore