Andere regels

EU ziet af van verbod gezichtsherkenning op straat

30 januari 2020 09:59 Aangepast: 30 januari 2020 10:26

De Europese Unie ziet toch af van het plan om 5 jaar lang gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie op straat te verbieden.

De Europese Commissie was twee weken geleden van plan om gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie voor vijf jaar aan banden te leggen, tot de maatschappelijke gevolgen en risico's van die technologie in kaart zouden zijn gebracht. Het ging echter nog om een conceptvoorstel, dat nu is aangepast.

De EU zou nu afzien van een verbod, en in plaats daarvan alvast regels willen opstellen voor risicosectoren als gezondheidszorg en transport. Dat meldt Reuters, dat het nieuwe conceptvoorstel al heeft ingezien. De regels maken deel uit van een breder pakket aan wetgeving rond het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Kritiek op AI

Er is kritiek op het gebruik van zowel kunstmatige intelligentie in algoritmes als in gezichtsherkenning. Critici vrezen dat algoritmes onbedoeld discrimineren maar niet transparant genoeg zijn om daar achter te komen. Gezichtsherkenning kan volgens critici worden gebruikt om bepaalde groepen mensen te criminaliseren nog voordat zij iets fout hebben gedaan.

De VS kondigde onlangs zijn regelgeving rond kunstmatige intelligentie aan. Het land laat bedrijven grotendeels hun eigen gang gaan, zonder veel in te grijpen. De VS spoorde de EU toen aan om dezelfde houding aan te nemen.

Het voorstel van de EU wordt nog voorgelegd aan experts en kan nog tot 19 februari worden aangepast. Op die datum worden de plannen officieel gepresenteerd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van