Tech

EU wil grote datamarkt om macht techreuzen te doorbreken

30 januari 2020 09:23 Aangepast: 30 januari 2020 09:47
Beeld © ANP

De Europese Commissie wil één grote markt maken voor data gericht op Europese bedrijven. Dat moet een einde maken aan de macht die techreuzen zoals Google, Facebook en Amazon hebben dankzij de data die zij verzamelen. 

Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie dat persbureau Reuters heeft gezien. 

Door industriële- en professionele data beter beschikbaar te maken kan de EU sneller innoveren, is het idee. Dat doen concurrerende landen zoals China en de VS beter.

Interne markt voor gegevens 

Het doel is om 'een grote verzamelplek voor Europese data te maken; een grote interne markt voor gegevens'. 

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het gratis en makkelijker beschikbaar maken van openbare gegevens over het milieu, meteorologie, statistieken en bedrijfsgegevens. 

Meer concurrentie voor datagedreven economie

Het voorstel onderstreept de wens van  de Europese Commissie om de macht die de techreuzen hebben te doorbreken. In een interview met RTL Z zei Eurocommissaris Margrethe Vestager al dat ze meer concurrentie wil voor de datagedreven economie. 

Verzamelde gegevens moeten niet alleen beschikbaar zijn voor grote techbedrijven, zei Vestager. Terwijl het gros van alle data in handen is van een klein groepje bedrijven: Facebook, Google en Amazon. Dat moet volgens Vestager anders: "Die data moet beschikbaar en werkbaar zijn. En dan vooral voor middelgrote en kleine bedrijven."

Het moet Europese bedrijven meer internationale concurrentiekracht geven en ervoor zorgen dat de hele EU innovatiever wordt, zei Vestager in november. 

Meer regels voor data

In het voorstel van de Commissie wordt benadrukt dat er haast bij is, juist omdat de VS en China al verder zijn op dit vlak.

Er staan naast de voorstellen om de gegevens op één plek aan te bieden ook maatregelen en regels in die ervoor moeten zorgen dat gegevens makkelijker uitwisselbaar worden en volgens dezelfde standaarden.

Daarnaast wordt voorgesteld om bepaalde mededingingsregels te schrappen, die het delen van gegevens bemoeilijken. En er worden regels overwogen om te voorkomen dat grote platforms toegang tot gegevens beperken of dat zij er op onevenredige manier profiteren van die data. 

Of het voorstel er op deze manier komt en hoe het precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Het kan nog aangepast worden voor het wordt gepresenteerd. Dat gebeurt op 19 februari. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore