5G-uitrol

Geen EU-verbod op Huawei bij aanleg 5G-netwerken

29 januari 2020 15:29 Aangepast: 29 januari 2020 15:31
Beeld © ANP

De Europese Commissie heeft voorwaarden opgesteld waaraan leveranciers bij de aanleg van 5G-netwerken moeten voldoen. Met die zogeheten toolbox moeten EU-landen de veiligheidsrisico's rond 5G afdekken. Gebruik van apparatuur van het Chinese Huawei wordt niet verboden.

Er komt geen Europees verbod op producten van Huawei zoals de Amerikaanse regering eist, maar aan telecomproviders worden wel strikte voorwaarden gesteld bij de aanleg van 5G-netwerken. Zo moet van leveranciers een risicoprofiel worden gemaakt. Zij kunnen op grond daarvan worden uitgesloten bij de aanleg van de "kritieke en gevoelige" kernnetwerken.

In Nederland besloot KPN eerder het 5G-kernnetwerk door een westers bedrijf te laten aanleggen.

Nokia en Ericsson

De Europese internetinfrastructuur moet vanwege het strategische belang aan "de hoogste veiligheidsstandaarden" voldoen, zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het belangrijk dat EU-landen niet te afhankelijk worden van één leverancier.

Naast Huawei leveren ook Nokia en Ericsson 5G-apparatuur. Huawei ligt onder vuur vanwege de vrees voor spionage door de Chinese overheid. De Amerikaanse regering deed het bedrijf daarom in de ban.

Reactie Huawei

Huawei verwelkomt in een reactie de Europese maatregelen, die het bedrijf "in staat stellen mee te blijven doen aan de uitrol van 5G in Europa". Het bedrijf noemt de Europese benadering van veiligheid van 5G "onbevooroordeeld en op feiten gebaseerd".

De omzet van de mondiale 5G-markt wordt geschat op 225 miljard euro in 2025. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden. In Nederland vindt de veiling van de eerste 5G-frequenties naar verwachting voor het eind van de zomer plaats.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei mag meebouwen aan Brits 5G-netwerk, maar niet in de kern

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

5G: supersnel, maar je hebt er wel een nieuwe telefoon voor nodig

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore